Híd: Itt az idő meghatározni a kelet-szlovákiai közlekedési fővonal menetirányát

A D1-es autópálya építésének befejeztével szükségszerű lenne Eperjes megyében az R4-es gyorsforgalmi út kiépítése is. Az említett gyorsforgalmi út összekötné Eperjes várost a lengyel határral Felsőkomárnok településnél (Vyšný Komárnik).

Peter Krajňák, a Híd Eperjes megyei képviselője, az R4-es gyorsforgalmi utat a régió kulcsfontosságú közlekedési főútvonalának tartja. Az R4-es gyorsforgalmi út annak a Via Carpathia közlekedési rendszernek lenne fontos része, amely összekötné Európa északi részét a délivel.  

Krajňák elmondása szerint az R4-es út mégsem tartozik a közlekedési tárca prioritásai közé. „A Radičová-kormány alatt a projekt prioritást élvezett az eperjesi régióban, de a 2012-es parlamenti választások után megszűnt a projekt gyors megoldása iránti érdek“- figyelmeztetett Peter Krajňák.

A Híd megyei képviselője azt is megemlítette, hogy eddig nem készült el semmilyen megvalósíthatósági tanulmány az R4-es kiépítéséről. „Már ebben az évben szükséges lenne meghatározni a pontos útvonalat, a finanszírozás módszerét és három éven belül pedig elkezdeni az építkezést“- üzente az illetékeseknek Peter Krajňák, aki szerint nem számíthatunk kizárólag az EU-s forrásokra. „Egyértelműnek kell lennie, hogy az út csatlakozására Eperjes északi, vagy azt a délkeleti körgyűrűjét választjuk, ahol a közlekedési helyzet felettébb súlyos“- tette hozzá Krajňák Peter.

Megosztás: