Híd: Kalapács nélkül nehéz barkácsolni

Iskola
A szeptemberben érvénybe lépő állami pedagógiai program két régi-új tantárgyat vezet be

Az alsó tagozaton a környezetismeretet, a felső tagozaton pedig a technika órát. Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakértője szerint a két új bevezetendő tantárgy oktatása a szükséges eszközök hiánya és a nem megfelelő képesítés miatt kivitelezhetetlen.

„Mindkét tantárgy ismerős, sokan emlékezhetnek még az egykori iskolakertekre, műhelymunkákra, vagy a Lányok sajátos képzése című tankönyvre. Az újonnan bevezetett technika óra a minisztérium elképzelése szerint legkevesebb kétharmad részt technikai alapismereteket fog tartalmazni, s legfeljebb egyharmad részt háztartástant, ahol a diákok elsajátíthatják a növénytermesztés alapjait, a konyhai eszközök, gépek helyes használatát, családi költségvetést állíthatnak össze, megismerkednek a munka világával.” ismertette a helyzetet Prékop Mária.

„Üdvözlöm a technikai és környezetismereti órák feltámasztását, azonban akadnak majd gondok a tanterv betartásával. Véleményem szerint a fő probléma, hogy a technikát valaha oktatott vagy éppen oktató tanárok csupán 46,7%-a szakképzett, arról nem is beszélve, hogy országos szinten csak 49 iskola rendelkezik olyan EU-s pályázaton nyert felszereléssel, amely biztosítja a tantárgy megfelelő menetét.”

„Amellett, hogy örülünk, hogy a diákok kézügyességet és hasznos elméleteket tanulhatnak, egy kicsit szkeptikusak is vagyunk az új tantárgyakkal kapcsolatban. A megoldás az volna, ha a minisztérium biztosítaná az összes érintett iskolának a megfelelő felszerelést. Barkácsolást szerszámok nélkül tanítani is nehéz, nem még tanulni, ennek hiányában pedig nem sok értelme lesz az óráknak, hiszen ez pontosan olyan, mintha labda nélkül fociznánk.” zárta Prékop Mária.

Megosztás: 
Címkék: