Híd: Kétmillió alkalmazott nettó jövedelme emelkedhet

A Híd keddi sajtótájékoztatóján konkrét intézkedéseket mutatott be, amelyek alapján több mint 2 millió szlovákiai havi nettó bére emelkedhet a jelenlegi fizetésükhöz képest.

"A Híd tisztában van azzal, hogy mindenekelőtt az embereknek kell érezniük Szlovákia gazdasági eredményeinek javulását. Ezért előkészítettünk két konkrét intézkedést, amelynek célja, hogy minden dolgozó megérezze a javulást a saját pénztárcáján" - jelentette ki Bugár Béla, a párt elnöke. 

A Híd  az adómentes jövedelemhatár növelését javasolja. Ez jelenleg 3803 eurót tesz ki évente. A múltban ez az összeg azt is jelentette, hogy a minimálbérben részesülő munkavállalók ebből a bérből nem fizettek adót. "Most, hogy a minimálbér emelkedett és 435 eurót tesz ki, a minimálbérért dolgozó alkalmazott évente 160 eurónyi adót fizet az államnak. Diskurzusra bocsátjuk a javaslatot, hogy az adómentes jövedelemhatár szintje 4650 euróra emelkedjen. Ezáltal a nettó jövedelem évente 160 euróval emelkedne, nem csupán azok számára, akik minimálbérért dolgoznak, hanem mások számára is" - részletezte a javaslatot Bugár Béla, valamint megjegyezte, hogy ez az intézkedés több mint 2 millió szlovákiait érintene - az alkalmazottakat és vállalkozókat is. 

A második javaslat a nyugdíjasokat érinti. "Mint tudják, sok nyugdíjas dolgozni kényszerül a szociális helyzete javításának érdekében. A jelenlegi helyzetben, ha munkavégzési szerződéssel (dohoda) dolgoznak, az így megkeresett pénzből fizetniük kell az államnak a járulékokat, annak ellenére, hogy az államtól már nyugdíjat kapnak" - mondta Bugár. A Híd azt javasolja, hogy a nyugdíjasokat a munkavégzési szerződéssel való foglalkoztatottság esetén mentsék fel a havi 200 eurós járulékfizetési kötelezettség alól, mint például a diákok esetében. "Így javulna az anyagi helyzetük és nem kellene feleslegesen fizetniük az államnak a járulékokat. Ez jelentős mértékben segítene a korengedményes nyugdíjasoknak, akik jelenleg munkavégzési szerződéssel egy eurót sem kereshetnek" - pontosította a javaslatot Bugár. 

Ivan Švejna, a párt gazdaságfelelős alelnöke szerint ez a javaslat összhangban van a Híd hosszútávú politikai elképzeléseivel a nyugdíjasokra vonatkozóan. "Megemlíteném a nyugdíjak valorizálását, valamint a második pillérre vonatkozó intézkedéseket. Mindig a nyugdíjasok oldalán állunk, és azt szeretnénk, ha a saját bőrükön éreznék, hogy Szlovákia sikeres. Az életminőségük javítása mindig is a prioritásaink közé fog tartozni" - fűzte hozzá.

 

 

Megosztás: