A Híd kiáll a kisiskolák megmentéséért

Érsek Árpád parlamenti képviselő és Ožvald Erzsébet, a Híd oktatásügyi szakértője ma Pogrányban találkozót kezdeményeztek a kis létszámú osztályokkal működő iskolák tervezett megszüntetése ellen, amely az oktatásügyi minisztérium tervei között szerepel.
A találkozón a Nyitrai kerület 7 polgármestere vett részt, ahol megállapodás született arról, hogy a Híd párttal együtt petíciót kezdeményeznek a kisiskolák megőrzéséért és helyzetük megerősítéséért. A petícióban az érintettek a szlovák kormányhoz fordulnak annak érdekében, hogy tegyen lépéseket a kisiskolák megmaradásáért, helyzetük stabilizálásáért. A petíció felszólítja a Szlovák Oktatásügyi Minisztériumot, hogy azonnal hagyjon fel a nyomásgyakorlással a polgármesterek és az iskolaigazgatók irányában, amelynek célja, hogy ők maguk döntsenek a kisiskolák bezárásáról. A petíciós ívet a Bugár Béla pártelnök aláírásával ellátott kísérőlevéllel együtt a párt megküldi valamennyi érintett község polgármesterének, és a párt internetes oldaláról is letölthető lesz.
Ožvald Erzsébet végül javaslatot tett arra, hogy azok, akiket az oktatásügyi minisztérium egyeztetésre hív ebben a kérdésben, tiltakozzanak és mondjanak nemet a kisiskolák összevonására, illetve bezárására. A Híd oktatásügyi szakértője szerint emelni kell az iskolák finanszírozására szánt pénzkeretet, és a leglényegesebb, hogy azonnal módosítsanak a kisiskolák finanszírozási módján.
Ezzel a petícióval a Híd elindította a kisiskolák megmentésre irányuló kezdeményezését.

Megosztás: