A Híd kötelezővé tenné a parlagfű-irtást

Nagy József, Jakab Elemér és Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselői módosító javaslatot nyújtottak be a parlamentbe, melyben a parlagfű kötelező irtását szorgalmazzák. Jelenleg a parlagfüvet a terjesztő, a termelő vagy az állam köteles irtani, a Híd képviselői szerint azonban ezt a felelősséget a telektulajdonosokra kell átruházni.
A parlagfű-allergia főként Szlovákia déli régióit érinti, ahol az asztmás betegek 80%-a szenved júliustól októberig, azaz a növény virágzása idején. A parlagfű a meleg éghajlatot kedveli, de mivel magas az alkalmazkodóképessége, egyre jobban terjed északi irányba és a burgonyültetvényeket is veszélyezteti. A módosító javaslat segíthetne a parlagfű és további invazív növények terjedésének szisztematikus megfékezésében, de hozzájárulna az allergiában szenvedők jobb egészségügyi állapotához is. Az invazív növények évente többmilliós károkat okoznak a mezőgazdaságban is, a változás pozitívan érintené tehát a mezőgazdászokat is. 
 
A Híd javaslata értelmében a telektulajdonosok, vagy a telekbérlők kötelesek lennének saját költségükre elvégeztetni a parlagfű-irtást. A módosítás az önkormányzatok támogatását is élvezi.   

Megosztás: