Híd: A megmaradás egyik kulcsa az anyanyelv

A legfontosabb, hogy újraindítsuk az elhanyagolt iskolák ügyét és a anyanyelvi szintű oktatást azokban a térségekben, ahol ruszinok élnek.

A szlovákiai ruszinok nagy kihívások előtt állnak a harmadik évezred elején. Peter Krajňák, a Híd Eperjes megyei képviselője szerint túl nagy az állam nélküli kisebbségekre gyakorolt nyomás ahhoz, hogy megmaradjanak szervezett élet nélkül. Szintén vigyázniuk kell arra, hogy ne érje károsodás kulturális és társadalmi életüket sem.

„Újra kell indítanunk az elhanyagolt oktatásügyet, méghozzá ruszin tannyelvű általános iskolák kiépítésével és a ruszin nyelv effektív oktatási módszerével“- magyarázza Peter Krajňák. Fontosnak tartja a televíziós és rádióadás bebiztosítását is. „Nem utolsó sorban okvetlenül kooperálni kell a polgármesterek tevékenységét egy egységesített önkormányzati intézmény létrehozásával. Az egyházi életben pedig el kell érni az optimális módszerét a ruszin nyelv használatának, méghozzá a görög katolikus és a pravoszláv egyház együttműködésével“- tette hozzá Peter Krajňák. A Híd készen áll segíteni a ruszin kisebbségen, amely létfenntartási gondjai ellenére is dinamikusan fejlődik.

Megosztás: