Híd: Most már biztos, hogy lesz Kisebbségi Kulturális Alap

A parlament mai ülésén megszavazta a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt. 101 parlamenti képviselő igennel szavazott, 13 nemmel, 22 tartózkodott. Ezzel július 1-től a kisebbségi kultúra anyagi támogatásáról egy politikától független közszolgálati intézmény dönt. Az alap költségvetése 8 millió euró, ami csaknem a duplája az eddigi támogatási keretösszegnek.

“A Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttével megvalósul a Szlovákiában élő nemzetiségek kulturális önrendelkezése. Ez egy nagyon fontos lépés, nem csak nekünk, kisebbségeknek, hanem az egész országnak. A nemzeti kisebbségek kultúrája gazdagabbá, értékesebbé teszi Szlovákia kultúráját. Ennek a törvénynek az elfogadása ezt kellőképpen jelképezi” - emelte ki Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

Az alap transzparens és magas színvonalú szakmai eljárást hivatott biztosítani, ezzel támogatva a szlovákiai kisebbségek kulturális identitásának megmaradását, kifejezését, védelmét és fejlődését. Tizenhárom kisebbség képviselői igényelhetnek majd anyagi támogatást, amelyekről szakmai tanácsok döntenek. A döntéshozókat az egyes kisebbségek a kulturális szervezetek közgyűlésén demokratikus úton választják meg. Az így megalakult testületek maguk döntenek a pályázati kiírások tartalmáról és céljairól is.

A Kisebbségi Kulturális Alap összköltségvetése 8 millió euró, ennek mindössze 4%-a számít rezsiköltségnek. A maradék  96%-ot a beküldött pályázatok támogatására költi. Az első pályázati kiírásokat a tervek szerint 2018 januárjában hozzák nyilvánosságra.

“A szlovákiai magyarság több évtizedes problémája oldódik meg ezzel a törvénnyel a kultúratámogatás területén. Mindemellett az alap működése összhangban van a kulturális minisztérium stratégiájával is” - tette hozzá Rigó Konrád.

A kisebbségi kultúrák törvényszintű rendezése a Híd egyik fő prioritásaként került a kormányprogramba. A ma elfogadott törvény Sólymos László 2015-ös képviselői törvénytervezetére épül, a kidologozásában részt vett Bukovszky László kisebbségi- és Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos is.

 

 

Megosztás: