Híd: Ne zárják be az igazgatók az iskolákat!

A Híd felszólítja a polgármestereket és iskolaigazgatókat, hogy ne higgyenek az oktatásügyi tárca riogatásának, ugyanis az érvényben lévő törvény alapján nem kell leépíteni azokat az alapiskolákat, melyek alacsony diáklétszámmal működnek.
„A minisztérium nyomást próbál gyakorolni az iskolákra és a fenntartókra, hogy a kis diáklétszámmal működő iskolákat szüntessék meg, vagy osztályösszevonáshoz, tagozatleépítéshez folyamodjanak. Ennek azonban nincs semmiféle jogi alapja. A törvénymódosítás meg nincs elfogadva, tehát  a 2013-2014-es iskolaévre még ugyanaz a törvény vonatkozik, mint az ideire,“ – figyelmeztet Ožvald Erzsébet, a Híd oktatásügyi szakembere. 
Az oktatásügyi minisztérium azzal próbálja megfélemlíteni a támogatásért folyamodó alapiskolákat, hogy nem kapnak anyagi hozzájárulást, amennyiben nem teljesítik a minisztérium feltételeit. A Híd figyelmezteti az iskolaigazgatókat és fenntartókat, hogy a minisztérium csak riogat, jogi háttere nincs a fenyegetésnek, ezért ne zárják be az iskolákat! 
„Az iskolák fenntartása most fejpénzen alapszik, a hiányzó pénzt a községek, városok biztosítják be saját költségvetésükből. Szerintem nem lesz ez másként az osztály/normatív rendszer esetében sem. Ne könnyítsük meg az oktatásügyi minisztérium dolgát azzal, hogy még csak a tárcaközi egyeztetésen lévő törvénymódosítás és a minisztérium fenyegetése hatására bezárjuk az alapiskolákat,” – hangsúlyozza Ožvald Erzsébet, Pozsonypüspöki polgármestere.
 

Megosztás: