A Híd nem támogatja a képviselői bérek befagyasztását

Szombat délelőtt Somorján ülésezett a Híd országos tanácsa. A délelőtti órákban számos témáról tárgyaltak. A párt nem szavazza meg a képviselői bérek befagyasztását, emellett továbbra sem támogatják Monika Jankovská jelölését a Bírói Tanácsba.

A Híd nem szavazza meg a képviselői bérek befagyasztását. Úgy vélik, elérkezett az idő arra, hogy olyan rendszermegoldást fogadjanak el, amely nem csupán a  képviselők és egyéb közjogi méltóságok, az állami tulajdonú vállalatok menedzsereinek fizetését is érinti - közölte Bugár Béla, a Híd elnöke szombaton, a párt országos tanácsának Somorján tartott ülését követően, valamint hozzáfűzte, hogy a parlament nem alárendeltje sem a miniszterelnöknek, sem a kormánynak. 

"Nem fagyasztják be a béreket. Mi ezt nem szavazzuk meg. Nem az a lényeg, hogy egy vagy száz euróval emelkednének-e a fizetések. A parlament nincs alárendelve a kormánynak" - jelentette ki Bugár. 

Véleménye szerint a koalíció csak abban az esetben működhet jól, ha betartják a megállapodást. A Híd szerint elfogadhatatlan ez a helyzet, hiszen a képviselők gyorsított ütemben utasították vissza a bérek befagyasztását. "Fontos hangsúlyozni, hogy a parlament sem a kormánynak, sem a miniszterelnöknek nincs alárendelve. A Szlovák Köztársaság parlamentáris demokrácia, ahol a kormány a parlamentnek felel" - figyelmeztetett Bugár. 

A párt meg van győződve arról, hogy elérkezett az idő arra, hogy olyan rendszermegoldást fogadjanak el, amely nem csupán a  képviselők és egyéb közjogi méltóságok, az állami tulajdonú vállalatok menedzsereinek fizetését is érinti. Tekintettel arra, hogy a képviselők és egyéb közjogi méltóságok bérét érintő törvénymódosítás első olvasatban van, azt várják, hogy a kormány a javaslatot második olvasatba terjessze a parlament elé a jövő évben. 

Emellett a Híd koalíciós ülést kezdeményezne, azt szeretnék, ha ez legkésőbb kedden zajlana le. Úgy vélik, jó lenne, ha a miniszterelnök meghallgatná a saját képviselőinek véleményét, és a koalíciós képviselők álláspontját is. A Hídnak saját javaslata van ebben a kérdésben, amelyet elsőként a koalíciós partnereknek mutatna be és kompromisszumos megoldásra törekedne. 

A Híd továbbra sem támogatja Monika Jankovská jelölését a Bírói Tanácsba

Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke korábban elutasította Monika Jankovská, az igazságügyi minisztérium államtitkárának jelölését a Bírói Tanácsba. A párt kiáll Žitňanská döntése mellett - erősítette meg szombaton Bugár Béla. Figyelmeztetett arra, hogy amennyiben a koalíció tagjai az ellenzék oldalára állnak ebben a kérdésben és támogatják a jelölést,azt a Koalíciós Szerződés súlyos szintű megsértésének tekintik. 

A képviselők már többször elhalasztották a Bírói Tanács tagjainak megválasztását, ugyanis a koalíción belül nem sikerült kiegyezniük. Žitňanská – aki álláspontját a kormány programnyilatkozatával támasztja alá – továbbra is elutasítja Jankovská jelölését, szerinte ugyanis a Bírói Tanácsban nem szabad sem politikusoknak, sem bíróknak helyet foglalniuk: Jankovská ugyanis bíró, valamint a Smer-SD színeiben indult a parlamenti választásokon is.

Forrás: bumm/tasr

Megosztás: