A Híd nyilatkozata a Brexit kapcsán

Nagy-Britannia tegnap népszavazással döntött arról, hogy kilép az Európai Unióból. Az EU szempontjából ez egy nagyon sajnálatos döntés, hiszen az Unió már sosem lesz olyan, mint amilyen eddig volt.

Míg az elmúlt hatvan év a közeledésről és az egyesülésről szólt, a mostani az első, ellentétes irányú lépés. Ez a lépés azért is sajnálatos, mert Európa-szerte a radikális és szélsőséges politikai erők megerősödéséhez vezet. A kilépést támogatók a kampány során nem használtak észérveket, valójában végig csak az érzelmekkel operáltak, és ugyanezt teszik a szélsőségesek és a radikálisok is a többi EU tagállamban. Az EU-szkeptikusok és azok, akik az Unió szétesését tűzék zászlajukra, azonnal aktivizálták magukat, és várható az orosz propaganda további erősödése is. A brit népszavazás eredménye egyben figyelmeztetés kell legyen a brüsszeli adminisztrációnak is, hogy jobban figyeljenek oda az egyes tagállamok hangjára, és gyorsítsák fel a reformokat.

Nagy-Britannia döntése teljesen megváltoztatja Szlovákia soros EU-elnökségét is, hiszen az első számú témává lép elő. Annak ellenére, hogy a kilépési folyamat évekig húzódik majd, az időrendet, és a tárgyalási kereteket az elkövetkezendő pár hónap során határozzák majd meg. Nagyon fontos lesz, hogy Szlovákia sikeresen vegye a feladatokat az elnökség során, hiszen az EU történetében soha egyetlen tagállam sem állt ekkora feladat előtt. Szlovákia minden egyes politikusának felelőssége, hogy az elkövetkezendő hat hónapot úgy teljesítsük, hogy az Európai Unió ne veszítsen még többet. 

Megosztás: