Híd: A pácienst nem lehet szabályozatlan illetékekkel sokkolni

Az egészségügyben fokozatosan csökkenteni kellene a direkt fizetéseket, ehhez azonban szisztematikus hozzáállás szükséges.

A Híd szerint nem oldódnak meg a problémák, ha úgy szabályozzuk az orvosoknál az illetékeket, mint ahogy azt az egészségügyi tárca törvénymódosításában javasolja.

„Az, hogy csak megszüntetjük az illetékek beszedését, nem fog automatikusan ingyenes egészségügyi ellátást jelenteni. Nem tűnnek el az orvosságokkal összefüggő költségek. A kenőpénzekről már ne is beszéljünk“- figyelmeztet Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselője és egészségügyi szakértője.

A Híd két megoldást is kínál. „Az egyik azon műveletek pontos típusának és mennyiségének a meghatározása, amelyekért térítést lehet kérni úgy az általános orvosnál, mint a pediáternél és a szakembereknél egyaránt. Egy páciensre meg kell határozni az illeték pontos összegét és pénzügyi küszöbét“- magyarázta Bastrnák Tibor. A másik lehetséges megoldás és jobban megközelíti a szisztematikus változást. A lényege az lenne, hogy megszűnne az összes illeték az orvosnál, és visszatérnénk az egyszeri fizetéshez, például egy euró összegben. „Az illeték összege megegyezés tárgya, lényeg az alapelv. Mindenek ellenére meg kell említeni, hogy egy egyszerű és egyértelmű lépésről volt szó, amely bizonyos bevételt jelentett a rendszernek“- tette hozzá a Híd parlamenti képviselője.

 

Megosztás: