A Híd a parlagfű kötelező irtását javasolta

Nagy József, Jakab Elemér és Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselői módosító javaslatot nyújtottak be a parlamentbe, melyben a parlagfű kötelező irtását szorgalmazzák. A parlagfű a legerősebb allergének közé tartozik Szlovákiában.
A parlagfű-allergia főként Szlovákia déli régióit érinti, ahol az asztmás betegek 80%-a szenved júliustól októberig, azaz a parlagfű virágzása idején. A módosító javaslatok segíthetnének a parlagfű és további inváziós növények terjedésének szisztematikus megfékezésében, illetve nagyobb teret kapna a nyilvánosság tájékoztatása is. A javaslat értelmében a telektulajdonosok, vagy a telekbérlők kötelesek lennének saját költségre irtani a parlagfüvet.   
Nagy József szerint a törvény nem terhelné le az önkormányzatokat és az államnak sem okozna újabb kiadásokat. „Használjuk ki a munkaügyi segélyprogramokat, az aktivációs munkákat, az EU-s alapokat, stb. A parlagfű irtása nem igényel műszaki vagy anyagi költségeket, sem pedig szakértelmet, vagy szakfelügyeletet,” – véli Nagy.
A törvénymódosítással javulna az allergiások egészségügyi állapota és az állam is több millió eurót spórolhatna. Az inváziós növények évente hatalmas anyagi károkat okoznak a mezőgazdászoknak, a módosítás tehát őket is pozitívan érintené. 

Megosztás: