A Híd a parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményte az ombudsmannal szembeni fellépés miatt

A Népi Platform pártjainak elnökei szerint a Szlovák Nemzeti Tanácsnak  nyomatékosan kell hangot adnia aggályainak a kormány eljárásával kapcsolatban az ügyben, hogy a januári kormányülésen nem szólalhatott fel az ombudsman.

           

Január 8-án a kabinet döntése értelmében Jana Dubovcová ombudsman nem szólalhatott fel, ezért Pavol Paškához a Szlovák Nemzeti Tanács elnökéhez fordultak azzal a javaslattal, hogy kerüjön sor az ombudsman az alapvető emberi jogok megsértésének lehetőségét tartalmazó jelentésének megvitatására. Ugyanakkor felszólítanák a kormányt, hogy rendezze az ombudsmani hivatal székhelyének ügyét is. Ezek a Híd által javasolt rendkívüli ülés céljai, melynek összehívását ma a Népi Platform pártjai aláírásaikkal kezdeményezték.

    

Az e témában tartott mai sajtótájékoztatón Rudolf Chmel, a parlament kisebbségi és emberjogi bizottságának elnöke, a Híd alelnöke, Pavol Hrušovský (KDH) a parlament kisebbségi és emberjogi bizottságának tagja, Bugár Béla, a Híd elnöke valamint Ján Figeľ, a KDH elnöke és Pavol Frešo az SDKÚ-DS elnöke álltak ki a sajtó képviselői elé.

 

„Az emberi jogok társadalmunk lényegi alkotmányos alapelvei. Az ombudsman hivatalának feladata e jogok érvényesítésének felügyelete. Azzal, hogy a kormány elutasította meghallgatását Szlovákiát a demokrácia útjáról más irányba tereli“- jelentette ki Bugár Béla.

 

Forrás: TASR/SITA/Most-Híd 

Fénykép: TASR

 

Megosztás: