A Híd párt hatékonyabbá tenné az oktatást a nemzeti kisebbségek iskoláin

A párt hétfőn beterjesztette az közoktatási törvény módosítójavaslatát.

 

A Híd parlamenti képviselői, Érsek Árpád, Bugár Béla és Solymos László által benyújtott közoktatási törvényjavaslata a nemzeti kisebbségek nyelvén folyó oktatás sajátosságait valamint a Szlovák Köztársaság Alkotmányában garantált alapjogokat tükrözi.

 

„Javaslatunk tartalmazza a nemzeti kisebbségek nyelvén oktató iskolák és oktatási intézmények által vezetett pedagógiai dokumentáció módosítását. Továbbá javasoljuk a tankönyvekben, tananyagban és munkafüzetekben előforduló földrajzi kifejezések használatának módosítását“, nyilatkozta a törvénymódosítás egyik beterjesztője, Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője.

 

A törvénymódosítás hatékonyabbá tenné a tanárok munkáját, és tükrözné a nemzeti kisebbségek tanulóinak oktatási és képzési sajátosságait. A hatályos törvények alapján jelenleg a pedagógiai dokumentáció vezetése kétnyelvű, és a szakirodalomban is csak két nyelven tüntethetők fel a földrajzi megnevezések.

 

"A törvényjavaslat meghagyja az Szlovák Köztársaság iskolarendszerének és oktatási intézményeinek eredeti koncepcióját, valamint az említett iskolákban és oktatási intézményekben folyó oktatás és képzés jelenlegi működését,“ tette hozzá Érsek Árpád.  

 

 

Megosztás: