Híd: Robert Fico gyengíti Szlovákia unión belüli pozícióját

Most-Híd
A párt hivatalos állásfoglalása a szlovák miniszterelnök kijelentései kapcsán az európai uniós tagállamok Oroszországgal szembeni szankcióinak bevezetéséről.

Robert Fico miniszterelnök úgy reagált, mintha kívül állna a standard európai politikai értékrenden. Az Oroszországgal szemben érvényesített szankciók az Európai Unió tagállamainak közös megállapodásából erednek és ezt a megállapodást tiszteletben kell tartani. Már csak ezért is érthetetlen számunkra, hogy a szlovák kormányfő nyilvánosan kétségbe vonja ezt a megállapodást, miközben azzal érvel, hogy a megállapodás veszélyezteti Szlovákiát.

Nem az az értelmetlen ugyanis, hogy az Unió szankciókkal sújtja Oroszországot, hanem a nemzetközi jogot súlyosan megsértő Vlagyimír Putyin viselkedése értelmetlen és elfogadhatatlan. Putyin ráadásul az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókra dacos ellenszankciókkal reagál, amelyekkel végeredményben magát Oroszországot és polgárait hozza nehéz helyzetbe. 

A Híd Robert Fico szombati kijelentéseit inkorrektnek tartja. Sajnálatos, hogy a szlovák miniszterelnök ezzel megkérdőjelezi az Európai Unió – és benne Szlovákia – egyértelmű álláspontját egy olyan országgal szemben, amely súlyosan megsérti más nemzetek szabadságjogait. Robert Fico ráadásul az ilyenfajta kijelentéseivel Szlovákia unión belüli pozícióját is gyengíti.

Megosztás: