Híd: A Smer megszegi saját kötelezettségét

Lucia Žitňanská
A májusi parlamenti ülésen az ún. offshore cégekről szóló törvényt is elő kellene terjeszteni. De az, hogy a Smer betartja-e elkötelezettségét azon parlamenti határozat iránt, amelyet Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke is javasolt, napjainkban derül ki

A törvényjavaslat véleményeztetési eljárása hétfőn fejeződött be és a nagyszámú aláírásnak köszönhetően - amivel a polgárok kifejezték, hogy a helyzet rendezését szeretnék - a Smernek nem csak az ellenzékkel kell tárgyalnia, hanem a nyilvánossággal is. „Az előterjesztett törvényjavaslat nem foglalja magába a határozat összes pontját, amelyeket a Smer képviselői is jóváhagytak. A Híd az összes feltétel törvénybe való bedolgozását követeli, ellenkező esetben ez csak egy üres gesztus lesz“- jelentette ki Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke. 

Az előterjesztett törvény a parlamenti határozat két pontját tartalmazza, a harmadikat csak részben és a negyediket egyáltalán. A határozat negyedik pontjának lényege a közpénzek kezelése az egészségügyi biztosítások, állami tulajdon és az eurofondok területén. Lucia Žitňanská szerint a jelenlegi javaslat egyáltalán nem foglalkozik a fent említett pontokkal, mivel a házelnök ezen pontokat egy későbbi törvénnyel szeretné rendezni. „Pellegrini házelnök ezen eljárását a határozat megszegésének tartjuk, amelyre egyébként nem látunk semmilyen okot. Ha Pellegrini nem szeretne Pavol Paška nyomdokaiba lépni, aki összes ígéretét ignorálta, akkor az első ígéretét félrelépés nélkül kellene betartania“- szólította fel a házelnököt Lucia Žitňanská, a Híd parlamenti képviselője. 

Az, hogy a nyilvánosság észrevételeivel fejezte ki elégedetlenségét, azt bizonyítja, hogy a polgárok tudatosítják a jogorvoslat fontosságát. „A Smer ugyanis csak nyomás alatt tud cselekedni és ebben az esetben a polgárok által gyakorolt nyomás a leghatásosabb. Ezért is látjuk esélyét annak, hogy létrejöjjön egy jó, végrehajtható és ellenőrizhető törvény. Minket azonban a korrupció területének leszűkítésével kapcsolatban csak az eredmények érdekelnek“- tette hozzá Žitňanská.

 

Megosztás: