Híd: A Smer nem sajátította el a nyílt kormány elveit

Lucia Žitňanská
Robert Fico csak akkor beszél a jogállamiságról és az átláthatóságról, ha ellenzékben van, vagy épp oda készül. Ennek példája a Nyílt kormányzás kezdeményezéséről szóló cselekvési terv, amelyben a Smer , csak formálisan tölti be a kormányzati felelősséget. Gyakorlatban viszont az átláthatóságon semmi sem változik.

A „Nyílt kormányzás partnersége“ egy nemzetközi kezdeményezés, amelyhez a Radičová-kormány 2011 szeptemberében csatlakozott. Ezzel kapcsolatban konkrét feladatokat szabott meg a szlovák kormánynak egy cselekvési terv formájában.  

„Fico kormányzása kezdetén formálisan átvette ezt a tervet. Azonban, csak most fogadott el egy új, 2014-2015-re szóló cselekvési tervet“- figyelmeztetett Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke.  
„Figyelemfelkeltő, hogy az előző tervből mit nem teljesített a jelenlegi kormány.  Például a nyilvános ellenőrzés, vagy a jogi garancia létrehozása arra, hogy a nyilvánosság részt vehessen a törvények és politikák alkotásában“- folytatta Lucia Žitňanská. „A kormánynak szintén el kellett volna készítenie a minisztériumi munkák értékelésének kritériumait (ún. átláthatósági barométer). Ennek 2012 júliusától kellene működőképesnek lennie, de nem az, és nem is lesz“- tette hozzá.

Elmondása szerint, 2013. júniusig az igazságügyi miniszternek el kellett volna készítenie egy törvényjavaslatot a nyilvánosság részvételéről a törvénykezési eljárásokon. Jelenleg semmi ilyen nem létezik és nem is fog. „Az új kormánymegbízott ma kapott egy feladatot, miszerint 2015 júniusáig fel kell térképeznie a jelenlegi törvényalkotást, és javaslatot készíteni annak javítására“- magyarázta a Híd alelnöke.

Lucia Žitňanská szerint szintén nem hagyható figyelmen kívül az sem, amit a kormánypárt a választásokig tervez. „Egy mondatba foglalva – amit közzétesznek, továbbra is közzé fognak tenni.“
„Az igazságügyi miniszter az idei év végéig azt a feladatot kapta, hogy a bírók értékelésének közzétételéről szóló törvényjavaslatot terjessze elő. Ez szépen hangzik, de a legközelebbi választások legkésőbb 2016. március 5-én lesznek, szóval a törvényeket már nem a jelenlegi parlament fogja megtárgyalni. Szintén feladatként kapta a bírósági határozatok közzétételének elemzését, ugyanis nem minden bíróság teszi ezeket közzé. Tehát azt, amit a miniszternek tisztségbe nevezése után kellett volna csinálnia, most 2015. júniusig kell megtennie“- tette hozzá Lucia Žitňanská. 

A Híd szerint a kormány által jóváhagyott anyag csak a füstfüggöny kiengedése, és csak formálisan töltik be kormányzati felelősségüket. Robert Ficonak lehetővé teszi majd a jövőben azt mondani, hogy kormányzásuk alatt milyen pozitív dolgokat készítettek el. Gyakorlatban, azonban semmi sem változik az átláthatóságukon.  

 

Megosztás: