Híd: Szakmai tárgyalás a magyar nyelvű oktatásért

A Híd parlamenti képviselői, Érsek Árpád és Vörös Péter ma Komáromban egy eredményes szakmai találkozót szerveztek a szlovákiai magyar tannyelvű oktatás témájában.

A pénteki oktatásügyi találkozón - amelyet a Híd parlamenti képviselői kezdeményeztek - Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakértője, Jókai Tibor, Vörös Mária és Fekete Irén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének képviselői, Erdélyi Margit dékán és Szőköl István a Selye János Egyetem képviseletében, és Komzsík Attila dékán a nyitrai KFE Közép-európai Tanulmányok Karának képviseletében a magyar tannyelvű oktatás kérdéseit vitatták meg.

Az egyeztetésen olyan konkrét szakmai lépéseket vázoltak fel a résztvevők, amelyek a továbbiakban a kisebbségi oktatás fejlődését eredményezhetik. A  jelenlévők egyhangúan megegyeztek abban, hogy a kisebbségi oktatás kérdéseit csak politizálástól elkülönített szakmai egyeztetésekkel lehet továbbvinni. A következő szakmai találkozóra a középiskolák képviselőinek részvételével kerül sor.

A Híd a Polgári Vízióba foglalt célkitűzéseivel összhangban elengedhetetlenül fontosnak tartja a kisebbségi iskolaügy problémáinak megoldását az alapiskolák, gimnáziumok, szakközépiskolák és egyetemek szintjén egyaránt. Csak az ehhez hasonló szakmai tárgyalások segítségével kezelhetőek eredményesen a szlovákiai magyar oktatásügy problémái.

„Fontos, hogy Szlovákiában a magyar anyanyelvű diákok jó minőségű, igényeiknek megfelelő oktatásban részesüljenek, ezért továbbra is mindent megteszünk a kisebbségi iskolák fenntartásáért és minőségük előremozdításáért” – nyilatkozták a Híd parlamenti képviselői, a megbeszélés kezdeményezői. 

Galéria: 
Megosztás: