Híd: A szlovák egészségügyben évente 1,7 milliárd euró veszik el

A Híd képviselői mai sajtótájékoztatójukon rámutattak arra a sokkoló tényre, miszerint az egészségügyben a források teljes 32 százaléka nem specifikálható kiadásként kerül felhasználásra

A szlovák egészségügy költségei az EU tagállamaihoz képest nagyon magasak, ami Bugár Béla, a Híd elnöke szerint azt jelenti, hogy nem a források hiánya a probléma, hanem azok kihasználásának módja. „Az egészségügyi ellátás minősége romlik, és Csehországhoz hasonlítva hanyatlik a szlovák egészségügy. Azonban egyidejűleg növekszik az egészségügyre szánt források összege is“- jelentette ki Bugár Béla. Ezen forrásokat azonban véleménye szerint nem a páciensek ellátására fordítják.

Az Eurostat adatai szerint a források 32 százaléka nem specifikálható kiadásként kerül felhasználásra, míg más tagállamokban ez csak 3-5 százalék. „Másrészt nálunk csak 45 százalékot szánnak az egészségügyi ellátásra, a többi tagországban pedig 80 százalékot. Ez azt jelenti, hogy nálunk a pénzt kétes célokra költik, nem a páciensek gyógyítására“- mondta Tomáš Meravý, a párt elnökének tanácsadója. Véleménye szerint a miniszternek az ápolónőkre tett feljelentése helyett, ezen problémák eltávolításával kellene foglalkoznia.

A Health Policy Institute szerint a Híd rendelkezik a legjobb egészségügyi programmal. Bugár szerint a következő kormánynak elsősorban válságmenedzsmentet kellene bevezetnie egy bizonyos időszakra. „Többek között a közbeszerzéseket kellene központosítani. A következő kormány prioritása a DRG és az eHealth bevezetése kell, hogy legyen“- nevezte meg a Híd terveit Bugár Béla. Ezzel véleménye szerint csökkenne a nem specifikálható kiadásokra szánt pénzek összege és végre a legfontosabb célra, a páciensek gyógyítására fordíthatnák a közforrásokból származó pénzeket. 

Megosztás: