Híd: Szlovákiának átfogó földtörvényre van szüksége

Csicsai Gábor, a Híd parlamenti képviselője/Gabriel Csicsai, poslanec NR SR za Most-Híd
Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár szerint a vidék fenntarthatóságának egyetlen eszköze a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés.

A régiófejlesztés a  Híd három legfontosabb prioritásának egyike. „Ehhez, az infrastruktúra fejlesztésén túl, szorosan hozzátartozik a tartós foglalkoztatási lehetőségek teremtése, a tiszta környezet, a régióban élő emberek identitásának, hagyományainak megőrzése.  A mezőgazdaság lehet az életképes vidék fenntarthatóságának legfontosabb eszköze, mondta Csicsai Gábor. Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, az államtitkár szerint a mezőgazdaság átfogó reformjára van szükség. Mindenekelőtt arra, hogy pontosan megfogalmazzuk az emberek, a mezőgazdászok földhöz, mint alapvető munkaeszközhöz való viszonyát. „A föld nem válhat tisztességtelen ügyeskedők befektetési termékévé. Azt szeretnénk, ha a termőföldön való gazdálkodás a helyi lakossághoz kötődne. Ezért támogatunk minden olyan jellegű kezdeményezést, amely erősíti a hazai, illetve a helyi gazdák érdekeit - magyarázta Csicsai.

A Szlovák Nemzeti Párt által indítványozott alkotmánymódosítást, amelyet a Híd párt képviselői is támogattak, a Híd egy hosszabb legiszlatív folymat első lépésének tartja. „Ezt a módosítást belátható időn belül egy átfogó, végrehajtási földtörvénynek kell követnie, amely rendezi a vitás kérdéseket. A Híd azt szeretné, ha a régiók és az ott élő emberek számára is hasznos törvény születne, ennek érdekében intenzív tárgyalásokat folytat majd koalíciós partnereivel" - tette hozzá az államtitkár.

 

 

 

Megosztás: