Híd: Tapasztalatokat és új gondolatokat kínálunk

A párt Országos Tanácsa mai ülésén jóváhagyta a 2016-os parlamenti választások jelöltlistáját, valamint a párt álláspontjait a jelenlegi külpolitikai helyzettel, a veszélyeztetett schengeni térség és az egypárti kormány kedvezőtlen következményeivel kapcsolatban.

Bugár Béla, a Híd elnöke az Országos Tanács ülését követő sajtótájékoztatóján a jóváhagyott jelöltlistát a tapasztalatok és az új gondolatok kombinációjának nevezte meg. „Közös érdekünk volt, hogy a listán a tapasztalt személyiségeken kívül olyan erős és új emberek is megjelenjenek, akik sokat tudnak kínálni Szlovákia számára“ - jelentette ki Bugár Béla. Véleménye szerint az elmúlt időszakban sokszor jelent meg egyes jelöltek neve mellett a független jelző. „Jelentkezni egy politikai párt jelöltlistájára „független“ személyként számunkra nem tűnik őszintének“ - jegyezte meg Bugár Béla. Szerinte sokkal fontosabb a szakmaiság. A 14. és 20. hely között új személyek jelennek meg a párt listáján. „Ezzel is azt szeretnénk bizonyítani, hogy pártunk nyitott olyan jelöltek felé is, akik új gondolatokkal járulnak hozzá a párt működéséhez“ - mondta a Híd elnöke.

Az Országos Tanácson elhangzott a jelenlegi kormánnyal szembeni jobboldali alternatíva létrehozásának szükségessége is, mivel az négy év alatt nem volt képes megoldani Szlovákia kulcsfontosságú kérdéseit. „Azt szeretnénk elérni, hogy az általunk több mint fél éve megnevezett pártok – Híd, KDH, Sieť – napról napra erősebbek legyenek, és a polgárok számára egy reális alternatívát jelentsenek” - jelentette ki a Híd elnöke, Bugár Béla. A párt elnöke azokról a lépésekről is tájékoztatott, amelyeknek a közeljövőben meg kellene valósulniuk. „Az jelenlegi kormány elleni alternatíva szükségessége ma már nem kérdéses. Fontos az, hogy ez az alternatíva stabil legyen, és elengedhetetlen a pártok célkitűzéseinek közelsége” - tette hozzá Bugár Béla.

A párt elfogadta a terrortámadásokkal kapcsolatos állásfoglalását is. „Tudatosítjuk, hogy Európában nagy a félelem és éppen ezért úgy gondoljuk, hogy most a politikusok feladata, hogy felelősségteljesen és ésszerűen cselekedjenek, nem pedig indulatok alapján“ - jelentette ki Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke. A Híd szerint néhány fontos feladatra kell összpontosítanunk. „Az első, hogy újra kell fogalmazni az Európai Unió területére való belépés szabályait, az emberek mozgását az EU területén és határainak védelmét. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a terrorizmus nyomásának kitéve az Európai Unió ne legyen arra kényszerítve, hogy feláldozza az európai projekt legértékesebb vívmányait, mint például az EU polgárainak szabadságát” - nevezte meg Lucia Žitňanská. A következő az, hogy gátat kell szabni az európai hazai nacionalizmus és extrémizmus terjedésének. 

A Híd szerint a kormány ezt a helyzetet saját kudarcainak és a négy évig tartó egypárturalom botrányos eredményeinek átfedésére használja ki. „És itt nem csak a közbeszerzéseket kísérő burjánzó korrupcióról, az egészségügyi klikk haszonkereséséről, a rosszul működő igazságszolgáltatásról, hanyatló iskolaügyről, a regionális különbségek további fokozódásáról, vagy a szociális csomagok szétosztásáról van szó, hanem sokkal többről – itt Szlovákia polgárainak a jövője a tét” - jelentette ki Solymos László, a Híd alelnöke. A Híd ezért is kínál a Polgári Vízió című stratégiai dokumentumában rendszerszintű változásokat. „A vállalkozói környezet javítása, a kis- és középvállalkozók adó- és járulékterheinek csökkentése, a nyugdíjak valorizációjának megváltoztatása, a második nyugdíjpillér stabilizálása, a jogállamiság megerősödése, az e-Health bevezetése, az iskolaügy és a régiók támogatása” -  nevezte meg Solymos László a Polgári Vízió néhány rendszerszintű megoldását.

A Híd Országos Tanácsa által jóváhagyott, a párt 2016-os parlamenti választásokon induló jelöljeinek listáját, valamint a tanács által jóváhagyott pártnyilatkozatokat a mellékletben találják.

Megosztás: