A Híd tervezete biztosítja a kisebbségi kultúrák támogatását és fejlődését

A Híd párt képviselői szerint a kisebbségi kultúrák támogatásának mai állapota elégtelen. Rendszerszintű megoldásra van szükség, úgy ahogy az a szlovák kultúra esetében történt a létrehozott Művészeti Alap révén. A Híd saját törvénytervezet készített, amelyet a következőkben áttárgyal majd a kisebbségi kulturális szervezetek képviselőivel.

A Híd párt, Solymos László alelnök elmondása szerint immár hosszú távon azt vallja, hogy Szlovákiában a kulturális sokszínűség gazdagítja az országot, ezért megtartásáért folyamatosan tennünk kell. „A Polgári Vízió célkitűzéseiből kiindulva a Híd számára prioritás a kisebbségi kultúrák megfelelő és átlátható támogatásának bebiztosítása. Nem csak a kinyilatkoztatások szintjén, de konkrét lépésekkel,” mondta a Híd javaslatával kapcsolatban mai sajtótájékoztatóján Solymos László, a párt alelnöke.

A tervezet alapja a parlament által a múlt évben elfogadott törvény a szlovák kultúra támogatására a Művészeti Alap révén. „Hozzátenném, hogy számomra szimpatikusak a miniszter úr által az Alap létrehozásának indoklásaként megfogalmazott érvek, azaz a kultúra és a művészet önkormányzása. Egyértelmű, hogy egy hasonló kezdeményezésre szükség van a kisebbségi kultúrák területén is,” jelezte Solymos. Hozzátette, Szlovákia lakosságának csaknem 14%-ának anyanyelve nem a szlovák. Mintegy 800 ezer emberről van szó.

Elképzelésünk alappillérjeit a stabilitás, átláthatóság, önkormányzatiság és kedvezményes kompenzáció jelentik. „A legkisebb kisebbségeket előnybe helyező kompenzáció tudja bebiztosítani azt, hogy ezek a közösségek is lehetőséget kapjanak kulturális életük fejlesztésére,” emelte ki a kezdeményezés egyik fontos elemét Solymos László. A következő hetekben a törvény előkészítésének folyamata az egyes kisebbségek szervezeteivel és szakértőivel folytatott konzultációkkal folytatódik. „Ezen folyamatok lezárulása után, amikor véglegesíteni tudjuk a törvény szövegét, a kulturális minisztériumot is megszólítjuk, hogy támogassák kezdeményezésünket,” zárta Solymos László.

 

 

Megosztás: