Híd: Vajánban fennáll az elbocsátások veszélye

Jakab Elemér
A beruházások és fejlesztések ellenére is egyre gyakrabban hallunk a Vajáni hőerőmű végleges leállításáról, amelynek 34 százaléka állami tulajdon. Ezügyben interpellálta Robert Fico kormányfőt, Jakab Elemér a Híd párt parlamenti képviselője.

A Vajáni hőerőmű munkavállalás szempontjából a zempléni régió legfontosabb üzeme, mivel közel 400 embernek nyújt munkalehetőséget. Jakab Elemér a Híd párt parlamenti képviselője szerint a hőerőmű leállítása végzetes következményekkel járhat a régió szempontjából. „Miután a vajáni hőerőmű dolgozói hozzám fordultak és tájékoztattak az erőmű bezárásáról,  interpelláltam Robert Fico kormányfőt, mivel részben állami tulajdonban van a hőerőmű, hogy reagáljon a bezárással kapcsolatos hírekre.” -közölte Jakab Elemér.

„Amennyiben valóban megvalósul a hőerőmű bezárása, amelyről tájékoztatott a szakszervezet képviselője, a szlovák kormánynak el kellene gondolkodnia azon, mit is jelent ez majd a családok megélhetése ill. az adott régió szempontjából. A kormányfőnek tudatosítania kellene, hogy olyan régióban, ahol nincs kiépítve az infrastruktúra, valamint magasabb mint 20 százalék a munkanélküliség  nem hiszem hogy ez a megoldás, sőt meggyőződésem, hogy ha már a szociálisan nagyon érzékeny szlovák kormány nem tud új munkahelyeket  teremteni, akkor legalább a meglévő munkahelyeket,  minden áron meg kell, hogy tartsa.” - figyelmeztetett a Híd párt parlamenti képviselője.  

Jakab Elemér az interpellációjában Robert Ficonak megjegyezte, hogy a hőerőmű leállításával hatalmas pofont ad választóinak, hisz nekik is szociális biztonságot ígért akkor, amikor a pártja az elmúlt parlamenti választások alkalmával az adott régióban több mint 51 százalék szavazatot kapott. Konkrétan a nagymihályi járásban ez 22 547 szavazatot jelentett. „Ebben az összefüggésben lehetetlen számomra meg nem kérdezni: Miért nem érdemel a Vajáni hőerőmű hasonló odafigyelést és támogatást mint a Mohi (Mochovce) atomerőmű ?“ - tette hozzá Jakab Elemér.

Megosztás: