A Híd a városok és falvak végrehajtás alóli részleges felmentését szorgalmazza törvénymódosítást javasolnak

A városoknak és községeknek végrehajtás alóli mentességet kellene kapniuk közhasznú tevékenységek – így a víz- és hőellátás vagy a hulladékszedés – esetében. Ezt szorgalmazzák a Híd képviselői a bírósági végrehajtókról szóló törvény módosító javaslatában.

Bugár Béla, a Híd elnöke egy ma tartott sajtóértekezleten elmondta, a fent említett közhasznú tevékenységeket érintő végrehajtás veszélyeztetheti a lakosság érdekeit. Andrej Hrnčiar (Híd), aki egyben Turócszentmárton (Martin) polgármestere elismerte, hogy a javaslat előkészítésekor annak beterjesztői az ő tapasztalataira is támaszkodtak. „Egy múltbeli eset rámutatott, hogy a települések nem csupán önhibájukból kerülhetnek végrehajtás alá, hanem más okokból is” – jegyezte meg.

Hrnčiar megemlítette, hogy Turócszentmárton városa főrészvényese a turóci vízműveknek. „Egy végrehatási támadás indult a cég részvényei ellen, s ez nagyon kellemetlenül érinthette volna a turóci embereket. Viszont a javaslat elfogadását követően a végrehajtási eljárás alatt álló városoknak és községeknek más forrásból kell majd fedezniük a kötelezettségeiket” – mondta, majd hozzátette, hogy ez nem érintheti a vízellátást, a szennyvízelvezetést és a távfűtést.

A parlament novemberi ülésén megtárgyalásra kerülő törvényi szabályozásnak 2018. március 15-én kellene hatályba lépnie, de nem fogja érinteni a már folyamatban lévő végrehajtási eljárásokat.

Megosztás: