Hírek

A kormány nemzetiségekért felelős kormánybiztosát április 13-án nevezte ki a kabinet. Bukovszky László korábban osztályvezetőként működött a kisebbségekért felelős kormányalelnök, Rudolf Chmel és A. Nagy László kormánybiztos idején, így jól ismeri a hivatal feladatait és mozgásterét.

Kezdeti működésemet elsősorban a nyitott ajtók politikája jellemezte. Tárgyaltam a civil szerveztetek képviselőivel, oktatási intézményekkel, valamint az egyszerű emberekkel egész Szlovákia területén.

Az oktatási minisztérium államtitkáraként eltöltött első száz nap nagyon komoly feladatot jelentett számomra, mivel az új vezetőség nagyon erős sajtó és közéleti nyomás alá került, mely már a választás előtt kialakult. Már az első pillanattól kezdve egyértelmű volt a cél: javítani az oktatási környezeten, és a lehető legnagyobb mértékben hozzájárulni az oktatás minőségének javításához.

Megoldódni látszik a veszélyes alistáli vasúti átjáró problémája, ahol az utóbbi években több halálos kimenetelű baleset is történt.

Két év múlva csaknem ötmillió euró juthat a magyar kisebbség kulturális támogatására, az összes kisebbség pedig nyolcmillió euróból gazdálkodhat, ha a parlament elfogadja a kisebbségi kulturális alapról szóló törvényt – mondta a Gombaszögi Nyári Tábor Új Szó stúdiójában Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos.

Hét éve vagyok a „nagypolitikában“ és sok mindent megtanultam, sok mindent tapasztaltam. Üzletemberként tudtam, hogy a sikerek és bukások többnyire a saját jó, vagy rossz lépéseimtől függtek. És azt is, hogy ezektől a lépésektől függ a saját, a családom és az kollégáim napi biztonsága. Ez egy nagy felelősség, de ha betartod a szabályokat, ha korrekt vagy a kollégáiddal szemben, a siker bekövetkezik és a szakma is elismer. Elfogadja a sikert, és felrója a hibát.

Ha jellemeznem kellene a politikai közélet elmúlt egy-másfél évét, azt mondhatnám, hogy ez az időszak volt az, amikor megváltozott a világrend. Ám a változás tovább folytatódik. Itthon, Európában, de az egész világon egyaránt. Hirtelen minden megváltozott. Nagyapám azt mondogatta, hogy a dolgoknak megvan a maga rendje, ezért az embernek nem kellene feleslegesen pánikba esnie. Mindennek megvan a maga ideje, és helye, bizonyos események csak az idő múlásával tisztázódnak, vagy értjük meg őket. Nem kell feltétlenül az egyetlen igazságban, az egyetlen helyes útban, vagy az egyetlen reményben hinni.

Érsek Árpád első feladata, az államtitkári posztra való kinevezése után a kormányprogram közlekedést érintő részének kidolgozása volt a 2016-2020 közötti időszakra.

Miközben a Labdarúgó EB döntőjét néztem, egy érdekes momentumra lettem figyelmes. Amikor egy néző befutott a pályára, a kamerák látványosan ignorálták, hogy még véletlenül se kerüljön az érdeklődés középpontjába. A szabályok értelmében ezt azért teszik, hogy ne támogassák az ehhez hasonló exhibicionistákat. A meccs egyébként elég unalmas volt, így közben a következő dolog jutott az eszembe: Mi történne a mi populistáink táborában, ha a sajtó hasonló módon kezelné őket? Meggyőződésem, hogy valószínűleg semmi. A stábok újabbnál újabb „ügyeket” gyártanának, ám a sajtó intenzív figyelme nélkül egy idő után ők is ráunnának. Mert valójában ez az egész lényege: A lehető legnagyobb média megjelenést elérni. Online és élőben.

Jelentős egyenlőtlenségek tapasztalhatók a férfi és női migránsok között - állapították meg az EPP Women (Európai Néppárt Női Egyesülete) idei nyári egyetemének résztvevői.

Oldalak