Hírek

Még két nap sem telt el a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott népszavazás óta, és Szlovákia fővárosában már gyülekeznek a szélsőségesek.

Nagy-Britannia tegnap népszavazással döntött arról, hogy kilép az Európai Unióból. Az EU szempontjából ez egy nagyon sajnálatos döntés, hiszen az Unió már sosem lesz olyan, mint amilyen eddig volt.

A Focus közvélemény-kutató intézet júniusi felmérése szerint a Hídra a választók 5,9 %-a szavazna.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter a Miniszerek Tanácsán vett ma részt Luxemburgban, amelyen az emissziók csökkentéséről, az újrahasznosításról és a Párizsi Szerződés ratifikációjáról tárgyaltak. Holland partnerével Sharon Dijksmával, a pár nap múlva esedékes EU-s elnökség átvételéről is folytattak kétoldalú megbeszéléseket.

​2006 óta, amikor igazságügyi minszterként Lucia Zitnanská megnyitotta Pozsonyban az ingyenes állami jogsegélyszolgálat első irodáját, közel 30 ezren fordultak az intézményhez. Az állam által biztosított jogi segítség azért nagyon fontos, mert nagyon sokat az országban nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebből ügyvédet fogadjanak.

A kulturális minisztériumban tartotta meg első ülését az a szakmai bizottság, mely a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényt – A Híd egyik prioritását hivatott előkészíteni.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter az illegális hulladéklerakatok eltávolítására szólítja fel az önkormányzatokat. A környezetvédelmi minisztérium erre a célra 7 millió eurót fordít a megszűnő Újrahasznosítási Alapból.

A jelenleg zajló parlamenti ülésen egy nehéz időszak végére sikerült pontot tenni.

Három év után véget ért az a bizonytalanság, amely majd száz magyar iskolát, több száz magyar diákot és pedagógust érintett. A törvény módosításával ezek az iskolák létükben már nem fenyegetettek.

Tegnap az Európai Tanács közelgő soros elnöksége kapcsán számos találkozón vettem részt Hágában. Meggyőződésem, hogy alapos felkészülésünk, és az elnökséget átadó országgal, Hollandiával folytatott korrekt dialógusnak köszönhetően az elnökséggel kapcsolatos. „mindennapi feladatainkat”becsülettel el fogjuk tudni végezni. A parlamenti választások óta eltelt rövid idő ellenére a kormány és a parlament készen áll a feladatra.

Oldalak