Hírek

Fél éves munka eredményeképpen a Híd párt Solymos László alelnök által vezetett munkacsoportja elkészült a kisebbségi kultúrák finanszírozását megoldó törvénytervezetével. Egy olyan témáról van szó, amely kulcsfontosságú a szlovákiai nemzetiségek– így a magyar közösség – megmaradásának és gyarapodásának biztosításában.

Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője

A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) döntése, miszerint a Zólyom és Kassa közti gyorsforgalmi út kiépítését 25 évvel halasztották el, legfőképp a dél-szlovákiai lakosoknak kedvezőtlen.

Lucia Žitňanská

Az egypárti kormány legnagyobb gondja az, hogy nem tudja kire hárítani a felelősséget.

Csicsai Gábor, a Híd parlamenti képviselője

E hét közepén, pontosan szerda délután, hosszas vajúdás után szinte varázsszóra megszületett az állítólagos megoldás a Váhostav ügyben.

Amennyiben most kerülne sor a parlamenti választásokra, a Hídra a szavazók 8,7%-a szavazna, derül ki a Polis közvélemény-kutató felméréséből

Bugár Béla, a Híd elnöke és Solymos László, a Híd alelnöke brüsszeli látogatásuk során az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal találkoztak.

Lucia Žitňanská

Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke szerint az előterjesztett javaslat szinte teljes mértékben az államra ruházza át a terheket, miközben a Váhostav tulajdonosának, Juraj Širokýnak csak szimbolikus szerep jut.

Bastrnák Tibor a HÍD Polgári Párt parlamenti képviselője a hét elején Komáromban tájékoztatta a sajtó képviselőit a közlekedésügyi miniszter interpellációira adott válaszairól, az új komáromi Duna-híd és a Komáromot érintő elkerülő út kérdéskörével kapcsolatban.

Bugár Béla pártelnök vezetésével a Híd delegációja ma részt vett az őshonos kisebbségek védelme témájában tartott meghallgatáson, amelyre az Európai Néppárt frakciója szervezésében, és a Híd európai parlamenti képviselője, Nagy József javaslatára, most először került sor.

Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakértője részben „egyetért” a Matica slovenská elnöke által megfogalmazottakkal: a gyermekek nagy része nem érvényesítheti tanuláshoz való jogát. Rengeteg kisiskolát, ill. teljes szervezettségű iskolát ugyanis a megszűnés veszélye fenyeget, sokat már eddig is be kellett zárni.

Oldalak