Idén megoldódhat a vereknyei hulladéklerakó problémája

A környzetvédelmi minisztérium idén szeretné helyreállítani a hulladéklerakót és környékét. Sólymos László szerint már kiírták a közbeszerzést és bár a külföldi jelentkezők miatt a kommunikáció nehézkessé vált, lassan minden akadály elhárul és elkezdődhet a projekt megvalósítása, írja az aktualne.sk.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter szerint az előző évben nagyon sokat dolgoztak, hogy megoldódjon a probléma. Elkészült a projekt, kiírták a közbeszerzést és a szükséges engedélyek is intéződnek. A pályázatra külföldi cégek is jelentkeztek, így meg kellett oldani a gyorsabb és hatékonyabb kommunikáció problémáját, ez pedig sikerült is.

A környezetvédelmi tárca a beágyazás (enkapszuláció) módszerét szeretné alkalmazni Vereknyén. Egy szigetelőfalat terveznek a föld alá, amely megakadályozná, hogy tovább szennyezze a környezetet a szemét. A költségek összessége meghaladja majd a 30 millió eurót is.

A Vereknye (Vrakuňa) és Főrév (Ružinov)  területén lévő 4,65 hektáros területen körülbelül 120 ezer köbméternyi szemét van, amelyek a 60-as, 80-as években hordtak oda különböző kémiai üzemekből.

Megosztás: