Ivan Švejna: A jövő évi költségvetést mintha választásra szabták volna

Ivan Švejna, a Híd alelnöke szerint a költségvetésben már nem törekednek a bevételi és kiadási oldalak kiegyenlítésére, olyan a tervezet, mint a klasszikus választási, osztogató büdzsék.
Švejna szerint annak ellenére sikerült összeállítani egy hasonló költségvetést, hogy jövőre nem lesznek parlamenti választások, egyáltalán nem látszik azon a törekvés a nadrágszíj összehúzására. A politikus úgy véli, hogy a kormány lemondott a bevételek és kiadások kiegyensúlyozásáról, erre a májusban elfogadott stabilitási program is példa - míg abban 2,6 százalékos hiányt ígértek, a legújabb tervek szerint ez 2,9 százalékra nő, ez a jelenlegi szint.
"Három hónap elteltével ez a dokumentum nem érvényes. A kormány a költségvetéssel kimondottan megmutatta, hogy már nem akar semmit sem kiegyensúlyozni" - fejtette ki a politikus mai sajtótájékoztatóján.
Švejna furcsállja, hogy az állami vállalatokból 400 millió eurós osztalék kerülne kifizetésre, ami tovább növelné az adósságot. Az adósságfék értelmében ráadásul a hiány egy újabb korlátot haladna meg, ami 2014-re automatikus költségbefagyasztással járna.
A kormány tervei szerint 2014-ben 2,9 százalék lesz a költségvetési hiány, majd 2015-ben 1,9 százalékra csökkentenék azt. Még ehhez a tervhez is arra van szükség, hogy a kormány legalább 700 millió eurónyi további bevételt találjon magának.
Forrás:: bumm.sk

Megosztás: 
Címkék: