Jogállamiság

Jogállamiság

Egy olyan Szlovákiát szeretnénk, ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol érdemes dolgozni és ahol jó élni, ahol mindenki biztonságban érezheti magát és ahol, ha szükséges, van kihez fordulni a bajban.

Szlovákiát is sújtja a kortárs demokráciák egyik fő problémája: a politikusokkal és a politikai intézményekkel kapcsolatos szinte teljes bizalmatlanság. Miközben az emberek változatlanul a demokráciát tartják a lehetséges rendszerek legjobbikának, a politikáról már nem gondolják ugyanezt. És ez nem is teljesen meglepő: mindennapi tapasztalatunk az, hogy az állam nem teszi élhetőbbé az országot saját polgárai számára, hanem éppen hogy még meg is bonyolítja az életüket. A fentiekben felvázolt bizalmi válság egyik legfontosabb eleme a jogbiztonság hiánya. Más szóval, a polgárok bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy a gyakorlatban érvényesülni tudnak-e meglévő jogaik. Ezt pedig súlyosbítják a jog előtti egyenlőséggel és a legkülönfélébb diszkriminációkkal kapcsolatos aggályok is.

A Polgári Vízió egy olyan Szlovákia képét szeretné felvázolni, ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol érdemes dolgozni és ahol jó élni, ahol mindenki biztonságban érezheti magát és ahol, ha szükséges, van kihez fordulni a bajban. Mindez nemtől, nemzetiségtől, vallástól, bőrszíntől, szexuális orientációtól és életkortól függetlenül. Három fő rendező elvet tartunk szem előtt: az állampolgári elvet, amely szerint minden állampolgár egyenlő a jog előtt, a jogállamiság elvét, amelyben az állam is alanya, azaz betartója és nem csak betartatója a jognak, és a polgárbarát állam elvét, amely szerint az állam van a polgárért és nem fordítva. Mindezeknek érvényesülniük kell a hatalomgyakorlás és a közszolgálatok területén egyaránt.

Dokumenty na stiahnutie: 
CsatolmányMéret
PDF icon pv_jogallam.pdf100.75 KB
Zdielať: