Konkrét sikerrel indít Nagy József az EP bizottságaiban

József Nagy/Nagy József
Uniós projektek, melyeknek hozamát a polgárok is megérzik

A 2015-ös uniós költségvetés előkészítése folyamán elsöprő többséggel szavazta meg szerdán Brüsszelben az Európai Parlament két bizottsága Nagy József, a HÍD párt európai parlamenti képviselőjének kezdeményezéseit. A bizottsági támogatás kézzelfogható siker, hiszen a kezdeményezések olyan kísérleti projektekké válnak, melyeknek hozamát a polgárok a mindennapjaikban is megérzik majd. Külön nagy eredmény, hogy Nagy Józsefnek nemcsak a Néppárt támogatását sikerült megszereznie, hanem egyedüli javaslattevőként tudta maga mögé állítani a többi frakciót is.

Az állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságüggyel foglalkozó LIBE bizottságban a 8 beadott kísérleti projekt ötletből egyedüli néppárti indítványként támogatták Nagy József kezdeményezését. A néppárti képviselő "Több, mint szomszéd" címmel olyan kísérleti projekt indítását javasolta, melynek célja, hogy ösztönözze a vállalkozásokat a kétnyelvűség használatára. A projekt célja, hogy a termékekről, szolgáltatásokról szóló információ ne csak a multinacionális mamutcégek termékein legyen többnyelvű. Szeretnénk, ha a regionális kistermelők is tudnák kínálni portékájukat a szomszédos népek nyelvein is. Ennek érdekében születik majd egy európai logó, "több, mint szomszéd" címmel, melynek használatára a jogosultságot a vállalkozók pályázat útján nyerhetik el. A kisvállalkozók anyagi támogatásra is pályázhatnak majd az információ többnyelvűsítésének költségeire. Az uniós logó egyfajta presztízst ad a vállalkozásoknak, ezáltal gazdasági hasznot is hoz majd számukra, illetve a régiónak. "Bátorítani szeretnénk a kisvállalkozásokat is, hogy saját természetes gazdasági érdekeikkel összhangban termékeiket, szolgáltatásaikat a szomszédos népek nyelvén is hirdessék. Ennek értelemszerűen a szlovákiai magyarság számára is komoly hozama lesz. A végső cél az lenne, hogy kísérleti jellegből megszokott gyakorlattá váljon a régiós többnyelvűség, hogy egymás nyelvét "sikk" legyen beszélni, használni." - nyilatkozta Nagy József.

Másik nagy sikerét a Környezetvédelmi bizottságban (ENVI) érte el Nagy József, a Híd új európai parlamenti képviselője. Itt 12 kísérleti projektről szavaztak a képviselők, melyből 4 kapta meg a bizottsági támogatást, köztük ismét egyedüli néppártiként a Nagy József által jegyzett. A képviselő a készülőben lévő, sokat vitatott EU - USA kereskedelmi és beruházási egyezmény – TTIP - keretében, de azon túlmutató kritérium rendszer kialakítását javasolta. A tegnapi szavazást a jövő héten már tárgyalások követik az Európai Bizottsággal. 
"Komoly eredménynek értékelem ezt a széleskörű támogatást, hiszen a bizottsági szavazásokat a néppártban is fontos tárgyalásokkal, majd pedig nagyon komoly frakcióközi egyeztetésekkel készítettem elő. Hátra van még persze a végső költségvetési szavazás is az EP plenáris ülésén, de bízom benne, hogy ott is sikerül majd megszereznem a többségi támogatást. Örülök, hogy két olyan kezdeményezést sikerült elindítanom, melyeknek konkrét hatása lesz a polgárok életére nem csak otthon, de egész Európában, sőt még annak határain is túl.” – zárta szavait Nagy József, a Híd EP képviselője. 

Dokumenty na stiahnutie: 
CsatolmányMéret
Image icon NAGY JOZSEF (2).jpg1.49 MB
Megosztás: