A környezetvédelmi minisztérium sokat tesz az erdők védelméért

Ahhoz, hogy előrelépjünk, mindenkinek cselekednie kell.

Még a nyári szünet előtt jeleztem, legfőbb ideje egyeztetést kezdeni az erdőkről a földművelésügyi minisztériummal, hiszen éppen e tárca alá tartoznak az erdészek. Konstruktív és érdemi eszmecserére gondoltam, amilyenre évek óta nem volt példa. A párbeszéd hiánya pedig oda vezetett, hogy ha csak megemlítik az erdőket, laikus és szakmai körökben, csak úgy hullik a forgács. Semmi sem képes olyan kárt okozni a természetben, mint amikor minden érintett – aktivisták, erdészek, természetvédők – elsáncolja magát és fedezékből a másikat okolja. Ennek véget kell vetni. Ezért kínáltam olyan megoldást az agrártárcának, amely ezt az együtt(nem)működést partneri szintre emeli.

Szeptemberben juttattuk el a földművelésügyi minisztériumba a Nemzeti Erdővédelmi Memorandumot. Két hónapot vártunk, míg megérkezett a válasz. Előbb a médiákon keresztül, majd hivatalosan is, ami pontosan megfelelt az eddig alkalmazott sáncoló gyakorlatnak. Ennek ellenére még mindig látok teret arra, hogy kimásszunk a fedezékből, nyugodtan leüljünk, és konstruktív megoldást keressünk erdeink helyzetére. Ebben a szellemben küldtem levelet Matečná miniszter asszonynak, mivel a jelenlegi helyzet senkinek sem felel meg.  Sem a természetvédőknek, sem a magánszféra, sem pedig az állami erdők erdészeinek. Szlovákia polgárainak pedig végképp nem, amit alátámaszt a Mi vagyunk az erdő felhívás is.

A környezetvédelmi minisztériumban teljes erővel azon dolgozunk, hogy erősítsük a természetvédelmi szemléletet. Csak pár példát említenék.

Tavaly nyáron lépett érvénybe a Szlovák Paradicsom zonációja, ezzel pedig negyedével nőtt a beavatkozásmentes terület nagysága a nemzeti parkban. Ez a folyamat más helyszíneken is beindult. Dolgozunk azon is, hogy bővítsük a beavatkozásmentes zónát a Kárpáti Ösbükkösök területén is. Célunk, hogy a lehető legnagyobb terület tartozzon a legszigorúbban védett övezetbe és ezzel megközelítsük az eredeti tervet, vagyis az 5700 hektárt.

A madárvédelmi területekkel is foglalkozunk, eddig hat programot hagytunk jóvá, további nyolc pedig hamarosan a kormány elé kerül.

Ám a nemzeti parkok és a védett területek védelme, legalábbis ahogy azt a közvélemény (a szakmai és a laikus) értelmezi, átfogóbb megközelítést igényel. Jelenleg kulcsfontosságúnak tartom annak elérését, hogy 2025-re minden nemzeti park területének fele beavatkozásmentessé váljon. Nemcsak azért, mert ez felel meg a nemzetközi előírásoknak, hanem azért is, mert Szlovákia lakosságának csaknem 80 százaléka büszke az ország természetére.

Szeretnénk elérni azt is, hogy a nemzeti parkok másik felén természetbarát gazdálkodás folyjon. Vagyis olyan, hogy a turistáknak, látogatóknak olyan érzésük legyen, valóban erdőben járnak, nem pedig irtványon. A minisztériumban meg vagyunk győződve arról, hogy az ideális az lenne, ha a beavatkozásmentes állami erdők a nemzeti park irányítása alá kerülnének. Ezeken a területeken fejleszteni szeretnénk az ökoturizmust. Vagyis a helyi lakosoknak olyan egyéb bevételi forrást kell biztosítani, amely pótolja a fakitermelésből és – értékesítésből származó kieső jövedelmet. A turistáknak pedig a ritka élőhelyek védelmét tiszteletben tartó pihenési módot kell kínálni. Végül, de nem utolsó sorban szeretnék konstruktív és érdemi párbeszédet folytatni az agrártárcával és az erdészekkel, legyen szó  a nemzeti parkok zonációjáról vagy az egyéb jogszabályi változtatások átültetéséről.

 

 

Sólymos László környezetvédelmi miniszter

Megosztás: