A környezetvédelmi tárca folytatja a Dron Industries többoldalú ellenőrzését

Sólymos László környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség ellenőrzést tartott a Dron Industries társaság ollétejedi gumiabroncs-feldolgozó üzemében. Ezzel egyidőben felülvizsgálták a társaságnak a megszűnő és a tárca felügyelete alatt álló Újrahasznosítási Alappal szembeni kötelezettségeinek teljesítését is.

„Sok állampolgár fordult hozzám azzal a kéréssel, hogy figyeljek oda a Dunaszerdahely Ollétejed városrészében működő üzemre. Miniszterként komolyan veszem az emberek hangját“ – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

Korábban jóváhagyott üzemek esetében a helyzetet sokszor az engedélyezésük idején hatályos tökéletlen törvények bonyolítják. Az akkori jogszabályok nem tartalmaztak iránymutatást egyes célkitűzésekre, tervekre vonatkozóan, a járási hivatalok pedig jogi háttér nélkül nem voltak képesek megfelelő feltételeket megszabni. A környezetvédelmi tárca az elmúlt hónapokban több olyan törvénymódosítást is kidolgozott, melyek elősegítik a hatékonyabb környezetvédelmet.

 „Tény azonban, hogy ezek a módosítások az ország egész területére kiterjedő megoldást jelentenek. Nekünk viszont a létező üzemek jelentette konkrét, helyi problémákkal is foglalkoznunk kell“ – tette hozzá Sólymos. Példaként a dunaszerdahelyi gumiabroncs-feldolgozó üzemet hozta fel. A létesítményben éppen ezért a társaság tevékenységére és kötelezettségeinek teljesítésére irányuló többoldalú ellenőrzés zajlik. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség ellenőrei foglalkoztak a problémával, és vizsgálják a társaságnak a felszámolás alatt álló Újrahasznosítási Alappal szembeni kötelezettségeit is. Foglalkozik a kérdéssel a levegőtisztaság-védelmi osztály is, amely annak lehetőségét értékeli, hogy az illetékes járási hivatal határozatban módosíthatja-e az üzemeltetésre vonatkozó követelményeket.

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség a múltban rendszeresen ellenőrizte az üzemet, a környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére rendkívüli ellenőrzéseket is elvégeztek, például idén júliusban. Azonban ezek az ellenőrök hatáskörében fennálló hiányosságokat tártak fel, melyeket a tárca a közeljövőben törvénymódosítással kíván eltávolítani.

Áprilisban és júniusban azt is felülvizsgálták, hogy a társaság teljesíti-e a megszűnő Újrahasznosítási Alappal szembeni kötelezettségeit. Ebben az esetben néhány hibát találtak, melyeket az alap által megszabott határidőn belül el kell hárítani, ellenkező esetben következményei lesznek.

„Szeretném biztosítani a Dunaszerdahelyi járás lakóit, hogy célunk az emberek és a környezet védelmének erősítése. De ezt csak szakértelemmel és a törvény tiszteletben tartásával tehetjük meg. A választásokat megelőző politizálás vagy populizmus nem oldja meg a problémákat. Épp ellenkezőleg, csak bonyolítják őket”- zárta Sólymos László

Megosztás: