Lucia Žitňanská: Legyünk realisták!

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská, a Híd alelnökének és parlamenti képviselőjének nyilatkoztata

A közbeszerzési törvény egy nagyon komoly jogszabály, ezért a javításához, módosításához és jóváhagyásához mindig úgy kell hozzáállnunk, hogy lehetőség szerint mindent megtegyünk egy jó, végrehajtható és ellenőrizhető törvény létrehozásának érdekében. Ugyanez érvényes arra a kezdeményezésre is, hogy az offshore cégek ne gazdagodhassanak meg állami pénzen, anélkül, hogy tudnánk ki áll mögöttük. Engem és a Híd pártot, tavaly, a törvény jóváhagyásánál ezek a szándékok vezéreltek. A jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett, ezt korrekt és felelősségteljes hozzáállásnak tartom.   

Változatlanul meggyőződésem, hogy jó lépés volt a közbeszerzési törvényt úgy módosítani, hogy az kötelezte a kormányt egy olyan törvény előkészítésére, amely az offshore cégek esetében nem csak a közbeszerzést, hanem a közpénz bármely felhasználását érintette. Erre a Smer és a parlament elnöke vállaltak kötelezettséget. Bízom benne, hogy ennek alapján el is jutunk egy korrekt, az offshore cégekről szóló törvény elfogadásához. Ha nem, az a fenti érintettek politikai veresége lesz. De mivel az a nagyszámú aláírás, amivel a polgárok kifejezték, hogy a helyzet rendezését szeretnék érzésünk szerint minket is kötelez arra, hogy mindent megtegyünk a helyzet rendezéséért, a törvénymódosításról az összes érintettel tárgyalunk majd, a parlament elnökétől a képviselőkig. 
 
Megértem az SaS és a Nova képviselőinek idegességét, hiszen nyomás alatt vannak és ki kell használniuk minden egyes olyan lehetőséget, amivel láttathatják magukat. Azonban azt gondolom, hogy az ilyen fejvesztett tempójú támadásoknál vannak hatásosabb módszerek is egy jó törvény kiharcolásához.

2015. március 12., Pozsony

Lucia Žitňanská,
A Híd alelnöke és parlamenti képviselője

Megosztás: