Megalakult a Purt

Péntek délután tartotta alakuló ülését Rimaszombatban a Purt, a gömöri, nógrádi és bódvamenti régiókban élő romák képviseletére létrehozott ernyőszervezet. Az itt élő, javarészt magyar ajkú romák érdekképviseletét eddig egyetlen szervezet sem látta el. A Purt ezt a rést igyekszik betölteni, és lehetőséget adni magyar roma közösségeinknek, hogy hallassák a hangjukat. A szervezet rendszeres közgyűléseket fog tartani, ahol elmondásra és feldolgozásra kerülnek a szervezet tagjai által hozott problémák.
A Híd kiemelt partneri kapcsolatot szeretne ápolni a Purttal, amely kezdeményezőleg lépett fel irányunkban. A szervezet igyekszik a lehető legtöbb partnerrel működő munkakapcsolatot kiépíteni. A szervezet sikeres működése esetén további régiókra is szeretné kiterjeszteni a működését.
A gyűlésen felszólalt többek között Vavrek István aktivista, a Purt létrejöttének kezdeményezője, valamint Solymos László, a Híd frakcióvezetője is. A jó hangulatú és őszinte beszélgetés előkészítette a szervezet jövőbeli munkáját, és elfogadásra került annak alapszabálya is.
A Purt civil szervezet (občianske združenie) formájában létezik, amelynek tagjai személyek és szervezetek egyaránt lehetnek. A cél az, hogy olyan tagok gyűljenek össze, akik ismerik a helyi roma közösségek életét és problémáit, közöttük mozognak és segítenek nekik problémáik megoldásában. Olyan embereket szeretnének összegyűjteni, akik tettre készek és elkötelezettek a roma közösségek irányába. A szervezet legfőbb célja az, hogy olyan kis problémákkal foglalkozzon, amelyek a helyieket érintik, amelyekről a helyiek beszélgetnek egymás között és amelyek a régióban élőket foglalkoztatják.
 

Megosztás: