Mikor, ha most nem?

Gál Gábor
Az elmúlt hetekben a közvélemény meglepően élénken foglakozott azzal, hogy a megyei választások második körét megszüntetjük, illetve később összekötjük az önkormányzati választásokkal. Az ellenzék azonnal farkast kiáltott és a javaslatot a demokrácia csorbításának tartotta. Néha olyan érzésem volt, hogy a megyei választásokat nem övezi olyan érdeklődés, mint a törvény módosítását. Pedig ez a változás lehetőséget is kínál a szlovákiai magyarságnak.

Hagyjuk az ellenzék felesleges hisztériakeltését és öntsünk tiszta vizet a pohárba. A megyei választások második körét a félelem szülte. Már a megyéket mesterségesen úgy alakították ki, hogy a magyarok aránya a lehető legkisebb legyen. De ez nem volt elég! Annak félelme, hogy magyar nyerhet Nyitra vagy Nagyszombat megyében oly hatalmas volt, hogy 2000-ben a kormány által eredetileg csak egyfordulósnak javasolt megyei választásokat az SDĽ és a HZDS a parlamentben megváltoztatta. A félelem szülte ezt a javaslatot, de visszaütött, mert akárhogy ragozzuk, ez a második forduló juttatta hatalomra a fasizmust Besztercebánya megyében.

Az ellenzék most mégis azzal riogat, hogy a módosítás fogja újra hatalomra segíteni Kotlebát. Nem, nem ez, hanem a demokratikus erők tétlensége. Ha nem győzzük meg a polgárokat arról, hogy ez az ember nem vagány, nem kínál megoldásokat és megyefőnökként semmit sem ért el, csak abban az esetben van esélye. Viszont ezt csak munkával, együttműködéssel lehet elérni, de nem úgy, hogy előre úgy állítjuk be a dolgokat, mintha legyőzhetetlen lenne, és ezért mesterséges, csűrés–csavarással megszületett rossz jogszabállyal kívánunk neki gátat vetni. Ennyit a törvény demokratikusságáról, és inkább szólnék a lehetőségről.

Mi még az MKP idejében felvállaltuk, hogy ezt a törvényt megváltoztatjuk, hiszen közvetetten a magyarok ellen született. Természetesen e kötelezettségünket a Híd színeiben is tovább vittük. A polgári értékrendet bátran vállaló pártként most éltünk a lehetőséggel, és esélyünk van arra, hogy a megyei választásokon egy magyar megyeelnök-jelölt is megnyerhesse a választást. Itt az alkalom arra, hogy többek között középiskoláink fejlesztése és Dél-Szlovákia közutainak állapotának javítása új löketet kapjon.

Egy felelős magyar politikus ezt a lehetőséget fel kell, hogy ismerje. A szlovákiai magyar politikai közéletnek, hogy keressünk olyan jelöltet, amely mindkét politikai oldalnak megfelel. Egy bátran vállalható jelöltet, aki kimaradt az elmúlt években a sokszor kisstílű csetepatékból. Vajon felnövünk ehhez a feladathoz? Sikerül ezt a lehetőséget kihasználnunk, vagy értelmetlen szembenállás végett kidobjuk a lehetőséget az ablakon?

Poslanci NRSR: 
Megosztás: 
Címkék: