Nagy József Brüsszelben Malina Hedvig érdekében figyelmeztette Szlovákiát

„Azt hinné az ember, hogy az Európai Unióban a koncepciós perek ideje lejárt. Szlovákiában sajnos nem ez a helyzet.” – hívta fel a figyelmet az Hedviga-ügy abszurditására Nagy József, a Híd párt EP képviselője a február 9-én Strasbourgban megtartott beszédében

A szlovákiai magyar diáklány keresztútja 2006-ban kezdődött, miután Nyitrán, az utcán megverték, mert magyarul beszélt a mobiltelefonjába. Az elkövetőket a rendőrség nem fogta el, Malina Hedviget viszont eljárás alá vonta hamis tanúzás vádjával. Több évi meghurcoltatás után végül a Radičová-kormány és a Strasbourgi bíróság is igazat adott az áldozatnak, ám ezzel nem ért végett a „boszorkányüldözés”. A múlt héten kiderült, hogy miután tavaly az államügyész fellebbezett a kerületi bíróság Malina Hedviget újra a vádlottak padjára cibálja.

Kérdés, hogy a jövő évi választások előtt a fokozódó hazai társadalmi nyomás és egy megújult nemzetközi érdeklődés hatására Robert Fico végre békén hagyná-e a közben Magyarországra üldözött áldozatot. Nagy József ezzel kapcsolatban az Európai Parlament plénumán nyilvánosan figyelmeztette Szlovákiát és a többi uniós tagállamot: „Teljességgel hitelét veszti nem csak az a politikus, de maga az állam is, amelyben szavazatszerzés miatt egy állampolgárt ilyen szégyenletesen meghurcolhatnak és kiüldözhetnek a hazájából.” 

 

Megosztás: