Nagy József: „Európa segítsen Ukrajnának, de legyen feltétel a kisebbségi jogok helyreállítása is”

A Híd parlamenti képviselője a külügyi bizottság Ukrajnai helyzettel foglalkozó soron kívüli ülésén az ukraj-nai helyzet kiéleződése miatt aggodalmát fejezte ki az ottani nemzetiségi kisebbségek jövőjével kapcsolatban.
„Jó lenne, ha ennek a hatalmas átalakulási folyamatnak nem a kisebbségek innák meg a levét. Nem jó hír, hogy az új vezetés első dolga a kisebbségi nyelvhasználati törvény eltörlése volt.” – mondta el Nagy József, aki a Híd listáján másodikként indul az EP-választásokon idén májusban.
„Ukrajnában egyre forróbb a helyzet, és egyáltalán nem mindegy, hogy az új hatalom hogyan fogalmazza meg önmagát, illetve milyen módon viszonyul a demokrácia alapértékeihez, köztük az országban élő ki-sebbségekhez.” – figyelmeztetett Nagy József utalva nem csak az ott élő magyarok helyzetére és kilátásaira. A 47 milliós Ukrajnában több mint 10 millió nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgár él. A 8,5 millió orosz mellett 1,7 millió lélekszámú őshonos nemzetiséghez tartozó állampolgárt érintett a a nemrégen elfogadott ukrán nyelvtörvény botrányos eltörlése.  A negyed-negyed milliónyi fehérorosz, moldáv, krími tatár és bolgár mellett 150.000 magyarnak a nyelvhasználati jogait valójában teljesen eltörölték. Ha Ukrajna új vezetése az európai utat választja, ezt az értékrendjének is tükröznie kell. Ha Európa támogatni akarja az új vezetést, akkor nem szabad teret engedni a nacionalizmusnak. “Ezt igenis éppen most kell hangsúlyoznunk, hiszen ma sokkal komolyabban veszik az  érveinket” - fejezte ki álláspontját a parlamenti képviselő.
Ez Nagy József szerint nem csak emberjogi kérdés, hiszen a feszültség növekedésével mindig együtt járó nemzetiségi türelmetlenség veszélyeztetettjeinek tömeges exodusa- menekülése közvetlenül érintheti Szlovákiát is. Nagy József  a szlovák parlament külügyi bizottságának elnökével, František Šebejjel (Híd) együtt március közepén ukrajnai munkalátogatást tervez. A képviselők szeretnének találkozni az ottani kisebbségek képviselőivel is, köztük a magyar szervezetekkel, és tájékozódni fognak a helyzetükről.
„Támogatásunkról fogjuk őket biztosítani és buzdítani, hogy itt az idő, kapcsolódjanak be aktívan a demokratizálódási folyamatba, hiszen ezzel helyzetbe hozhatják magukat, biztosíthatják jogaik visszaállítását a jövőben. Természetesen politikai részvételre gondolok. Nagyon örülök, hogy Ungváron és környékén, a magyarlakta vidékeken véres konfliktusokra nem került sor, és őszintén remélem, hogy ez így is marad” – fejtette ki Nagy József, a Híd képviselője. A külügyi bizottság ülésén részt vett Robert Fico kormányfő, és felszólalásukban Lajčák külügy -és Kaliňák belügyminiszter is támogatták Nagy József véleményét, hogy Ukrajnától a támogatás mellett követelni kell a nyelvtörvény mielőbbi visszaállítását.
 

Megosztás: