Nagy József: Ne legyen a jövő Európája csak egy megkopott turista-célpont, az európai kultúra skanzen-világa

A transzatlanti kereskedelmi egyezmény politikai játékszerré válhat a napi-politika kezében. (M. Schultz EP elnök egy hónappal halasztotta az EU-USA között megkötendő szabadkereskedelmi szerződést)

“Sajnos a TTIP kritikájában kezdtek versengeni tagállami szinten a politikai pártok. Ennek nagyon magas ára lehet, ha nem jön létre az egyezség. Ez volt a célja a TTIP ellenzőinek, akik távolról sem mind önzetlen civil aktivisták” - mondta Nagy József hidas EP képviselő a szavazás elhalasztását követően szerdán Strasbourgban.
 
"Felelőtlenség a polgárok riogatása és az összeesküvési elméletek terjesztése. Aláássák az EU egyetlen esélyét arra, hogy kikerekezzen az évek óta tartó válságból, s hogy együtt az USA-val a világ vezető gazdasági erejévé váljon." A szlovákiai néppárti képviselő szerint két szinte egyenértékű gazdaságról van szó, kiegyensúlyozott kereskedelmi forgalommal, amelyek sokat növekednének, ha a szabályozási folyamataikat fokozatosan harmonizálnák, elhárítva a felesleges bevizsgálási, vámügyi és adminisztratív akadályokat. Ez a gyakorlatban szélesebb választékot illetve jobb árakat jelentene a fogyasztóknak és igaz, hogy erősebb versenyt hozna a gyártóknak, kerekedőknek, de ne feledjük, hogy ezt a kétszer nagyobb belső piacon.

 "Én nem szeretném, ha a jövő Európája egy turista-desztinációként, pincér-kontinensként funkcionáló skanzenné válna. A veszélyeket, melyek miatt  ma egyes csúcs-vezetők elutasítják a transzatlanti egyezményt, már rég felfedtük, s vagy orvosoltuk a problémákat, vagy pedig kizártuk őket a harmonizációból.”

 Az Európai Parlament az Európai Bizottság számára fogalmazta meg ajánlásait a tárgyalásokat illetően, de az EP elnöke Martin Schultz, a szociáldemokrata frakció témát illető megosztottsága miatti aggodalomból elnapolta erről a szavazást. A törés a frakcióban azután következett be, hogy egyes szocialista vezetők hazai, tagállami környezetben váratlanul negatív, elutasító kijelentéseket tettek a készülő egyezményről.
 
"A kategorikus szembenállás és elutasítás ezidáig az extrém bal- és az extrém jobboldali pártok retorikájához tartozott. Éppen ezért meglep, hogy a francia, német és olasz szocialisták így felültek a populizmus vonatára. Ez az apró politikai tőke, amit a hazai pályán szerezhetnek, nagyon sokba kerülhet az Európai Uniónak.” - jelentette ki Nagy József, a HÍD párt képviselője, aki szerint körülöttünk sorra köttetnek közös piacokról szóló egyezmények: Oroszország Kínával, Kína Indiával és Indokínával szövetkezik sőt hamarosan sorra kerül a Dél-Amerikát, Ázsia-Pacifikumot és az USÁt összekötő szabadkereskedelmi egyezmény is.

“Létrehozhatjuk a világ legerősebb gazdasági blokkját, mely meghatározója lehet a jövő a nemzetközi szabványainak.” Ugyanakkor a képviselő arra is rámutatott, hogy a jelenlegi harmadik országokból származó importot sokkal egyszerűbben tudjuk majd a transzatlanti egyezmény adta egyszerűsített üzletkötési lehetőségekkel helyettesíteni, ezzel is növelve a belső piacot és további munkahelyeket teremtve.

Megosztás: 
Címkék: