Nagy József: Nem csökkennek a mezőgazdasági támogatások 2015-ben

József Nagy/Nagy József
Nem hagytuk cserben a gazdákat az uniós költségvetésben.

Nagy József, a Híd párt EP képviselője a 2015. évi uniós költségvetés vitájában arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetés agrárfejezetének csökkentése elfogadhatatlan a józan gondolkodású európaiaknak. Az EP szerdán ennek szellemében is szavazta meg a jövő évi büdzsét.

A képviselő hozzászólásában idézte az Európai Bizottság javaslatát, mely a közvetlen kifizetéseknek az EU 2015. évi költségvetés agrárfejezetén belüli csökkentésére vonatkozott. Az orosz embargó miatt foganatosított intézkedéseket az európai gazdák ellen ugyanis a krízisalapból tervezte finanszírozni az uniós költségvetés.

„A krízisalap alkalmazása a hatályos jogszabályok szerint a tartalékba helyezett közvetlen kifizetések elvonásával valósítható meg. Ez ellen 21 tagállam agrárminisztere is már tiltakozott. A krízisalap forrásainak az év kezdetét megelőző lekötése ugyanis elvonna minden költségvetési mozgásteret attól, hogy az év folyamán esetlegesen felmerülő, az agrárszektort közvetlenül érintő bármilyen válsághelyzetre az EU reagálni tudjon.” – hangsúlyozta felszólalásában a képviselő.

„Nem felejthetjük el, hogy az orosz importtilalmat nem a mezőgazdaság okozta, ezért kifejezetten igazságtalannak tartottam volna, ha a bevezetett intézkedéseket a gazdáknak kell megfizetniük. Csallóközi emberként, ismerve a gazdák mindennapi gondjait –az ilyen tervezés szakmaiatlan és morálisan is erősen megkérdőjelezhető. Éppen ezért üdvözlöm az Európai Tanács és a Parlament kompromisszumát, mely lesöpörte a Bizottság elfogadhatatlan tervezetét.” –nyilatkozta Nagy József, dunaszerdahely politikus.

Az Európai Parlament december 17-én szavazott a jövő évi büdzséről. Ennek keretszámai a kötelezettségvállalások szintjén 145,32 milliárd euró, kifizetések szintjén pedig 141,21 milliárd euró lesz.  A képviselők végül megszavazták a Tanács és az EP által tető alá hozott kompromisszumot, s így nem kell korlátozott forrásokkal elindulnia a 2015-ös évnek. Az Európai Bizottságot viszont arra szólította fel a költségvetési erő két karja, hogy dolgozzon ki konkrét tervet az utóbbi években felhalmozott kifizetetlen számlák fokozatos csökkentésére.

Megosztás: