Nagy József: Nem lehet Bős alatt gátszakadás

A csilizköziek bíznak az elvégzett gáterősítésben, de tartanak a szúnyogoktól. Nagy József és Csicsai Gábor, a Híd parlamenti képviselői helyzetfelmérést tartottak szerdán az árvíz miatt veszélyeztetett csilizközi falvak polgármestereivel és felajánlották segítségüket az árvíz-megelőzési munkálatokban.
 
A képviselők megállapították, hogy az önkormányzatok felkészülten várják az árvizet, mindenütt alakult válságstáb, önkéntes lista, több teherautónyi homokot és több ezer zsákot készítettek be a veszély esetére.
 
Nagy József szerint a lakosoknak nem kell aggódniuk, nem áll fenn a gátszakadás veszélye. A 2002-es rekordszintű árvíz során ugyanis megmutatkoztak a gát hiányosságai és mára már megerősítették a védelmi rendszert. Csikász Istvánnal, Csilizradvány polgármesterével közösen ellenőrizték a gát koronáját, mikor még másfél méteres tartalékkal lehetett számolni. A polgármester elmondta, bízik benne, hogy a 2002-es helyzet nem fog megismétlődni, akkor ugyanis úgy hatolt át a víz a gát falán, mint a szitán.
 
A medvei községházán a parlamenti képviselők részvételével ülésezett a válságstáb. Morva László polgármester 24 órás szolgálatra osztotta be a kéttucat önkéntest és a községi hivatal dolgozóit. Kulcsodon Both Tibor polgármester kíséretében ellenőrizték a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat vízátemelő telepét, ahol a vízelvezető kanálisokból szivattyúzzák  a vizet a Dunába. A telepet rendben találták. Bartal Imrénél, Szap polgármesterénél telefonon érdeklődtek és biztosították őt a helyi vállalkozók önzetlen segítségnyújtásáról.
 
Csütörtök reggel Érsek Árpád, somorjai parlamenti képviselő indult a három kiscsallóközi község: Doborgaz, Vajka és Bodak árvízhelyzetének felmérésére.
 
 "Az átszivárgás a legveszélyesebb, mert ez okozza a gátszakadást. Ennek megelőzése érdekében a bősi vízerőműtől folyásirányban azóta elkészült a töltés belső falának lefóliázása. De a tetőzés után is résen kell lenni egészen addig, amíg a Duna teljesen vissza nem tér a medrébe"- mondta el a Nagy József, aki környezetvédelmi miniszterként az országos árvízvédelmi válságstáb parancsnoka volt.
 
Az alattomos buzgárok létrejöttének megakadályozása érdekében földalatti "gátat" is építettek 2002 óta a vízgazdálkodók. A töltés belső oldalán 20-25 méter mélységig cementes injektázzsal földalatti betonfal lett létrehozva, így nem szabadna megjelennie a közlekedő-edény effektusnak. "A buzgárok, mint egy hatalmas forrás, akár 100 méterre a Duna medrétől is feltörhetnek a talajból, s hosszú időre nagymennyiségű vízzel áraszthatják el a gyanútlan lakosok telkeit, az utakat és termőföldeket, nagy károkat okozva a mezőgazdasági termelésben is." - figyelmeztetett Csicsai Gábor, parlamenti képviselő, volt mezőgazdasági államtitkár. 
Nagy József biztosította a polgármestereket, hogy a várható szúnyoginvázió miatt azonnali megelőző intézkedéseket fog kezdeményezni Peter Žiga környezetvédelmi miniszternél és a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat vezérigazgatójánál. A találkozón megjelent Nasir Jalili, a pozsonyi Komenský Egyetem Orvosi Kara Mikrobiológiai Intézetének professzora, a szúnyog-probléma szaktekintélye is.
 

Megosztás: