Nagy József: Pár hét múlva indul a parlagfűszezon

József Nagy/Nagy József
Az EU-ban évente 12 milliárd Euró kárt okoznak az invazív növényfajok

A mérsékelten száraz éghajlatú Közép-Európában a légúti allergiás betegek 80 %-a, így Szlovákiában is több százezer ember szenved parlagfű-asztmától. A sújtottak száma a déli járásokban, ahol a melegebb éghajlatú síkság még inkább kedvez a növény szaporodásának, a panaszosok száma háromszorosa az átlagosnak. Védekezésre egyetlen lehetőség a parlagfüvet még a virágzása előtt le kell kaszálni, likvidálni kell.

“A tavaly, végre nálunk is érvénybe lépett irtási kötelezettséget még csak nagyon kevesen tudatosítják” - nyilatkozta Nagy József EP képviselő, (Híd) volt környezetvédelmi miniszter, aki szerint a megoldás kulcsa az önkormányzatoknál van. és a következő hetekben elsősorban a megelőzésnek, a tájékoztatásnak kellene figyelmet szentelni.  “Ha ez nem segít, a tavalyi törvénymódosításunk felhatalmazta az önkormányzatokat, hogy panasz esetén a kataszterükbe eső telkek tulajdonosait felszólítsák és ha szükséges, a tulajdonos költségére akár le is kaszáltassák a környezetet és egészséget károsító növényeket.”

A virágzás szezonja július közepétől az első fagyokig tart és a legtöbb növény az elhanyagolt, parlagon heverő telkeken található. Többnyire a lakott területeken belül okoz állandó kellemetlenséget az allergiával küzdőknek.

Megosztás: