Nagy József: A schengeni mozgásszabadság felfüggesztése a gyengeségünk jele és a terroristák győzelme lenne!

Az Európai Unió belügyi tárcavezetőinek január 11-i rendkívüli ülésén nagy port kavart a spanyol álláspont, miszerint vissza kell állítani a határellenőrzéseket a Schengen övezetben is. Nagy József, a Híd párt EP képviselője szerint a schengeni szabad átjárhatóság az egységes, szabad Európa szimbóluma, annak leglátványosabb vívmánya és ezért elutasította a határellenőrzések bevezetéséről szóló bármiféle tárgyalásokat.

A szabad mozgás joga több mint 400 millió polgár számára az összetartozás és az egységesülő Európa jelképe. A spanyol belügyminiszter Madrid álláspontját a dzsihadista szélsőségesek mozgásának korlátozásával magyarázta, biztonsági okokra hivatkozva. Jorge Fernández Díaz szerint akár 3000 európai iszlamista fanatikus is mozoghat az EU területén, s őket a határellenőrzések visszaállításával lehetne megfékezni.
"Mi lesz a következő javaslat? Lemondunk a gyülekezés jogáról, a szólás és a sajtószabadságról, utána pedig megtiltjuk a szabad internetet is? Ez nem megfékezni, hanem bátorítani fogja a szélsőségeseket!"- jelentette ki az EP képviselő Strasbourgban.

A spanyollal gyökeresen ellentétes álláspontot képvisel Olaszország is az ügyben, miközben az EU egyik legveszélyeztetettebb országáról van szó. Szerintük pont a fanatikusok kedvére teszünk, ha lemondunk szabadságjogainkról.

"Emlékeimben még élénken élnek a kígyózó sorok a szlovák - magyar es a szlovák-osztrák határon. Madridnak úgy tűnik fogalma sincs a vasfüggöny keleti oldalán élők tapasztalatairól, mekkora lépés is volt a régiónk számára a határok megnyílása, majd légiessé válása." - nyilatkozta Nagy József, EP képviselő. 

A képviselő bizakodását fejezte ki a felől, hogy a szlovák kormány a polgárok érdekeit szem előtt tartva, a pártoskodást félretéve fog viszonyulni ehhez a kérdéshez, s maximálisan elkövet mindent az uniós csúcstárgyalásokon a vívmányok védelmében. Ugyanakkor hiányolta a jelenlegi események tükrében Kalinak belügyminiszter azonnali és egyértelmű kiállását. 
 
 
 

Megosztás: