Nagy József: Szakmai szeminárium történelemtanároknak az Európai Parlamentben

Közel 100 szlovákiai magyar pedagógus, kutató, publicista vett részt december 9-én Brüsszelben, az Európai Parlamentben Nagy József, a Híd párt EP képviselője szervezésében zajló szakmai szemináriumon

A szemináriumon felszólalt: Sandra Kalniete, volt lett külügyminiszter, Sean Kelly ír képviselő, békeaktivista, Joke van der Leeuw-Roord, az Európai Történelemtanárok Szövetségének elnökasszonya (EUROCLIO), Surján László az Európai Parlament volt alelnöke, a Charta XXI Mozgalom alapítója, Bukovszky László történész, a Híd párt ombudsmana és Manzinger Krisztián magyar szakdiplomata.
 
"Mi itt ma azért vitatkozhatunk az európai integrációról, mert a második világháború után volt néhány olyan igazi államférfi, aki Európa jövőjéről nem pillanatnyi – négy évente forgandó politikai célok miatt tudott gondolkodni, hanem félretéve az önérdeket, valódi közérdekben mert nagyot alkotni" - hangsúlyozta az ülésen Nagy József.
 
Az Európai Unió segítsége nélkül ma nem lenne Észak-Írországban nyugalom. A közelmúlt fájdalmának feldolgozása hosszú folyamat, de nagy segítség, hogy a sértett felek nincsenek egyedül hagyva a tragédiájukkal, hanem támogatást kapnak az uniótól a felek közötti bizalom újra építésében - mondta Sean Kelly, ír néppárti politikus.
 
A szemináriumon nagy hangsúlyt kapott a különböző történelemértelmezések adta konfliktusok kezelése is. A holland Joke van der Leeuw-Roord bemutatta a fiatalok körében egyre népszerűbb internetes alapú HISTORIANA oldalt, mely lehetőséget ad a másik szemüvegén keresztül is megnézni a történelmi eseményeket. Mindez párbeszédet indít el, mely nélkülözhetetlen a megbékéléshez.
 
"Az a térkép, amelyen nincs rajta Utópia, számomra elfogadhatatlan" - idézte Surján László az Oscar Wilde-i gondolatot a szemináriumon. "A kárpát-medencei népek közötti megbékélés lehet ugyan utópia, de közös jövőnk múlik rajta. Egyelőre a megbékélésen kívül nem hallottam másik jó javaslatról e témában."
 
Nagy József napjaink megbékélési folyamatainak konkrét kérdéseit fogalmazta meg. Ezek a kérdések az identitáshoz való jog hatékony védelme a kisebbségek számára, a minden fél számára elfogadható területi önkormányzati megoldások létrehozatala a konfliktus-megelőzés érdekében, az oktatáshoz való jog és a kisebbségi nyelvhasználati jogok kiteljesedése és a diszkrimináció elleni küzdelem a valódi esélyegyenlőség elérése érdekében. A képviselő legújabb sikeréről is beszámolt a hallgatóságnak. "Nagy áttörésként értékelem, hogy az EP néppárti frakciója javaslatomra felvállalta az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését az Európai Parlamentben. Eddig ezt a témát - pont a nemzeti érzékenységek miatt - még soha nem merték megnyitni az Európai Parlamentben. 2015-ben viszont végre egy néppárti szervezésű szakmai meghallgatás lesz a témában."

 

Galéria: 
Nagy József
Szakmai szeminárium történelemtanároknak az Európai Parlamentben
Szakmai szeminárium történelemtanároknak az Európai Parlamentben
Szakmai szeminárium történelemtanároknak az Európai Parlamentben
Bukovszky László
Megosztás: