Nemzetközi Holokauszt Emléknap

Ma az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 72. évfordulójára emlékezünk.

Már hosszabb ideje tanúi vagyunk a megszállt Európa zsidó lakossága ellen elkövetett náci bűntettek relativizálására irányuló kísérleteknek, a holokauszt tagadására irányuló próbálkozásoknak. Sőt, ilyen jellegű megnyilvánulásokat egy ideje már a szlovák parlamentben is tapasztalunk. Mindezt annak a tudatában teszik, hogy senkinek sem eshet bántódása. Sajnos nem egyedi jellegű, néhány személy elvétett, megfontolatlan zavaros megnyilvánulásáról van szó, hanem a hazai társadalmi és politikai viszonyok megváltoztatására irányuló átgondolt tevékenységről.

A Híd párt meggyőződése, hogy a radikális nézetek alábecsülése, a parlamenti képviselők gyűlölködő megnyilvánulásainak elfogadása az egész ország számára veszélyt jelent. A demokráciának ugyanolyan erősnek kell lennie mint azoknak, akik veszélyeztetik. Igen, fontos, hogy ezekre a jelenségekre a törvény erejével is reagáljunk. S mi az elmúlt esztendőben ezt meg is tettük. Elfogadtuk a büntető törvénykönyv módosítását, az igazságügyi minisztériumban létrehoztunk egy szélsőségességgel foglalkozó osztályt. Ez azonban nem elég. Ugyanolyan fontos, hogy a politikusok, a társadalom kiemelkedő egyéniségei megszólaljanak és nyíltan kiálljanak azok mellett, akik a gyűlölködés célpontjává válnak.

A Híd a jövőben is harcolni fog a fasizmus, a szélsőség, az idegengyűlölet, a fajgyűlölet vagy a diszkrimináció minden megnyilvánulása ellen. Ez kötelességünk azokkal szemben is, akikre ma emlékezünk.

Béla Bugár, a Híd párt elnöke, a SZK NT alelnöke

Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke, a kormány alelnöke, igazságügyi miniszter  

Megosztás: