Nemzetpolitikai kabinet: A prioritásaink egyértelműek

Idén első alkalommal ülésezett a Híd Nemzetpolitikai kabinetje. A kabinet tagjai az elmúlt négy hónap munkáját és elért eredményeit elemezték, valamint a párt előtt álló feladatok felé fordították figyelmüket.

Az elmúlt időszakban több téma is terítékre került, de állandó kihívást és odafigyelést természetesen az oktatásügy igényel. Peter Krajňák, Vörös Péter és Prékop Mária beszámolója alapján a médiában rezonáló kompetencia-ügyből a Híd győztesen került ki, és az új szervezeti egység sokkal nagyobb hatáskörrel működhet majd tovább. A kabinet és az államtitkár elsődleges célja a NEMZETISÉGI OKTATÁS definíciójának törvénybe vétele, valamint a 245. törvény bármilyen nemű módosítása feletti politikai védnökség megerősítése.

A Kulturális Minisztériumban is pozitív változások álltak be, Rigó Konrád államtitkár új kisebbségi osztályt alakított ki az intézményen belül, amely a kisebbségek kultúrpolitikájával foglalkozik majd. A Kisebbségi Kulturális Alap kiírta első pályázati felhívását, emellett üzembe helyezték az Alap online felületét is, így könnyítve a pályázók adminisztratív terhein. Nagy előrelépés történt a törvények kisebbségi nyelvekre való fordítása terén is, erről a Kisebbségügyi kormánybiztos, Bukovszky László számolt be.

Ravasz Ábel, Romaügyi kormánybiztos és egyben a Kabinet vezetője szerint sikeres évet zárt a Híd, ugyanis a törvények és törvénymódosítások mellett sikerült fenntartható munkahelyeket is létrehozni. A Helyi Polgári Rendvédelmi Egységek(MOPS) programjának újraindítása 800, míg az egyéb Uniós projektek további 1200 munkahelyet eredményeztek.

   

Megosztás: