Érsek Árpád állásfoglalása az oktatásügyi miniszter szándékáról

Árpád Érsek, poslanec NR SR za Most-Híd
A Híd párt parlamenti képviselőjének állásfoglalása az oktatásügyi miniszter szándékáról, amely szerint kivételt tesz a szükséges tanulmányi átlagra a sport gimnáziumok számára

„Nem értünk egyet annak az új feltevésnek  a bevezetésével, amely szerint a diákoknak 2,0 tanulmányi átlagot kell elérniük a négyéves és az ötéves kétnyelvű gimnáziumokba való felvételükhöz. Azt szeretném mondani, hogy vannak az iskolákban jó teljesítményű sportolók, ezek a különleges tehetséggel rendelkező diákok iskolája. Tehát tehetségesek, mégpedig nem csak a sportban, lehet egy teljesen más ágazatban, mint például a festészet. De viszont kétségeim vannak, hogy ezek az élsportolók teljesíteni tudják e a 2 átlag kritériumot. Ugyan a gyakorlat kimutatta, hogy nem kell rossz szakértőknek lenniük, tehát ezt elfogadhatatlannak tartom.”

Ezek azon szavak, melyeket még 2012 júliusában a Szlovák Parlament plénumában intéztem Dušan Čaplovič, az egykori iskola-, tudomány-, kutatás- és sportügyi miniszterhez, miközben a kormány törvényjavaslata került megtárgyalásra, mellyel változik és kiegészül a 184/2009 számú törvénykönyvben feltüntetett törvény, mely a szakképzés és felkészítésről és ennek megváltoztatásáról és kiegészítéséről szól, melyekkel megváltoznak és kiegészülnek némely törvények.

Több országgyűlési képviselő véleménye szerint az ilyen jogi újítás konfliktusban áll az oktatásra való joggal és a diszkrimináció tilalmával. A Híd parlamenti képviselői nevében kérvényeztem, hogy a benyújtott törvényjavaslat térjen vissza a kérelmezőhöz átdolgozásra. Nem így történt és a kormányban lévő párt képviselői elfogadták a törvényjavaslatot.

Örömmel telít el, hogy a jelenlegi oktatásügyi miniszter, Peter Pellegrini, figyelembe veszi azokat a diákokat, akik sportgimnáziumba jelentkeznek és kivételt szeretne biztosítani a szükséges tanulmányi átlagukhoz, ugyanis, mint sportoló tudom, hogy a sportra való tehetség nem csak egy áldás, hanem kemény munka is az edzőtermek falai közt. 

Peter Pellegrini azt üzeni, hogy erről a problémáról még tárgyalni fog az iskolai partnerekkel. Bízom abban, hogy ezek a tárgyalások sikeresek lesznek és, hogy a felsőfokú oktatáshoz való korlátok nem lesznek akadályul a többi tehetséges diáknak sem, mint például a művészek.

 
Pozsonyban, 2014. október 7-én
Érsek Árpád
A Híd párt parlamenti képviselője

 

 

 

Megosztás: