Bugár Béla: A NATO-ba való felvételünk kemény munka eredménye volt

Béla Bugár počas rozhovoru pre TASR
Szlovákia ma emlékezik meg a NATO-ba való belépése 11. évfordulójáról. 1999-ben, mikor a Visegrádi Négyes többi állama a NATO tagja lett, Szlovákia a körön kívül rekedt. Bugár Béla szerint nem lenne szabad megfeledkeznünk arról, milyen érzés volt másodrendű állam polgárának lenni.

A Híd elnöke a jelenlegi kormány biztonságpolitikai lépéseit ellentmondásosnak tartja. Bugár Béla szerint a miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos kijelentései negatív tartalmak hordozói a NATO, illetve nyugati szövetségeseink vonatkozásában, miközben a külügyminiszter és a hadügyminiszter lépéseit az ország meghirdetett külpolitikai irányvonalának követése jellemzi. „Szövetségeseink szemében ez ront Szlovákia megítélésén. Megbízhatatlan, ellentmondásos partner képét közvetíti,“ mondta a pártelnök. Az ilyen külpolitika a Nyugat helyett inkább a Kelethez közelíti országunkat.        

Tizenegy évvel ezelőtt Szlovákiának sikerült behoznia lemaradását, és meggyőznie a Nyugatot arról, hogy megbízható, felelősségteljes partnere akar lenni. „Még fel tudom idézni azokat az 1998 előtti érzéseket, mikor Szlovákiáról Közép-Európa fekete lyukaként beszéltek. A későbbiekben ezen közös erőfeszítések árán változtatni tudtunk,“ mondta Bugár Béla a Mečiar-kormány időszakára, és az ezt követő, 1998-as változásra emlékezve. Szerinte már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az új kormány előtt álló legnagyobb kihívás a NATO-ba és az EU-ba való belépés lesz. „Néhány év leforgása alatt a lényeget érintő változtatásokat hajtottunk végre nemcsak a külpolitika, hanem a gazdaságpolitika és a szociálpolitika területén is, amelyek nagyot lendítettek az országon,“ hangsúlyozta a Híd elnöke. A polgároknak viszont nemcsak a jóra, hanem azokra a negatívumokra is emlékezniük kellene, amelyeket Szlovákia eddigi története során megélt.    

Szerinte a mai helyzet sokban emlékeztet az 1998 előttire. „Bár tagjai vagyunk a NATO-nak és EU-nak is, de Szlovákia stagnál. Az emberek számos megoldatlan problémával szembesülnek, melyek megoldását a jelenlegi kormány nem vállalja,“ jelentette ki Bugár Béla. Bugár szerint mindezért a kormánypártot, a Smert terheli a felelősség, amely 2006 óta szinte folyamatosan kormányoz, de ez a kormányzás nem hozott egyetlen olyan pozitív változást sem, amely a polgárok életkörülményeinek tartós javulását eredményezte volna. „A Híd célja, hogy a 2016-os választások eredményei a stagnálás végét jelentsék, és olyan kormány alakulhasson, amely a polgárok érdekeit szolgáló változásokat valósít meg,“ jelentette ki a pártelnök. Bugár Béla szerint a Híd a Polgári Víziónak köszönhetően egy olyan megbízható programot tud felmutatni, amely konkrét problémák konkrét megoldásait kínálja. „Meggyőződésem, hogy Szlovákia gyarapodni képes ország,“- tette hozzá zárszóként a Híd elnöke.         

 

Megosztás: