Alkotmányos rend

Alkotmányos rend

Bemutatjuk azokat a lépéseket, amely elősegítenék, hogy Szlovákiának modern, demokratikus és stabil alkotmányos rendszere legyen. A jelenlegi áldatlan állapotokat nem hagyhatjuk szó nélkül.

A Szlovák Köztársaság Alkotmányát 1992. szeptember 1-jén fogadták el. Eddig 12 esetben került sor alkotmánymódosításra, s ezek a törvények az alkotmány eredeti struktúráját többféle módon befolyásolták. Tanúi voltunk olyan alkotmánymódosításoknak is, amelyek, mindamellett, hogy szükségszerűek sem voltak, rendszeridegen módon avatkoztak be a Szlovák Köztársaság alkotmányos mechanizmusaiba. egyre gyakrabban vagyunk tanúi olyan (esetenként sajnos sikeres) próbálkozásoknak, amelyek csak részlegesen és önérdekből módosítják az alkotmányt, s bár ezek a módosítások tükrözik az alkotmányos többség (egyes politikai pártok) elképzelését az adott kérdéssel kapcsolatban, gyakran mégis politikai „üzletkötés“ eredményei. Az alkotmány tartalma így a politikai pártok túszává lesz, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy az ország alaptörvényéről van szó, és főként azt, hogy mint ilyen, a társadalmi megegyezést fejezi ki.

A jelen helyzet, véleményünk szerint, megérett arra, hogy egyrészt elutasítsuk a fennálló gyakorlatot, másrészt bemutassuk saját víziónkat és azokat a szükséges lépéseket, amely elősegítenék, hogy Szlovákiának modern, demokratikus és stabil alkotmányos rendszere legyen.

Dokumenty na stiahnutie: 
CsatolmányMéret
PDF icon pv_alkotmany.pdf67.76 KB
Zdielať: