Kül- és biztonságpolitika

Kül- és biztonságpolitika

Szlovákia csak akkor lehet biztonságban, ha külpolitikájában összhang van az értékek és az érdekek között. Megmutatjuk, hogy tehetünk ezért a legfontosabb külpolitikai kérdésekben, beleértve Ukrajnát is.

Szlovákia külpolitikája és biztonságpolitikája két alappilléren nyugszik. Az első pillért az értékek jelentik, úgymint demokrácia, emberi jogok, jogállamiság, a másodikat pedig az érdekek, mint a stabil, biztonságos nemzetközi környezet, a kiszámítható és megbízható szövetségi rendszerek és a folyamatos gazdasági és társadalmi fejlődés. Egyik pillér sem hanyagolható el, vagy szorítható háttérbe a másik rovására, a politikai gyakorlatnak, a stratégia tervezés során figyelembe kell venni az egyes országok, régiók sajátosságait. Szlovákia abban érdekelt, hogy az első, azaz az értékeken nyugvó alappillér a lehető legtöbb esetben érvényesüljön. Ennek érdekében támogatnia kell a demokratikus átalakulásokat, nemcsak szűkebben vett környezetében, hanem a globális szinten is. Ezzel szorosan összefügg, hogy amennyiben lehetséges és helyi igény is van rá, felajánljuk segítségünket és a saját, politikai átmenetekkel kapcsolatos tapasztalatainkat a partner-országoknak Kelet- és Délkelet-Európában, valamint a dél-kaukázusi államoknak.

A következőkben felvázoljuk, hogyan érhető el az összhang értékek és érdekek között Szlovákia kül- és biztonságpolitikai stratégiájában, és hogy hogyan tehetünk a fent vázolt célok előreviteléért a legfontosabb külpolitikai dimenziókban. Ukrajnát most érdemes tüzetesebben is szemügyre vennünk, országunk számára ugyanis kiemelten fontos, hogyan alakulnak a dolgok Kijevben: az ukrán-szlovák határ Szlovákia egyetlen külső határa, és nem mindegy, hogy ez a határ a jövőben még jobban kinyílik, vagy pedig inkább bezárul.

Dokumenty na stiahnutie: 
CsatolmányMéret
PDF icon pv_kulpolitika.pdf60.54 KB
Zdielať: