Szlovákia magyar nemzetpolitika

Szlovákia magyar nemzetpolitika

Nemzetpolitikánk esélyt ad a szlovákiai magyar kultúra és a magyar nyelv közegszerű fennmaradására Szlovákiában, és segítségével fenntartható a szükséges embertömeg egy stabil és virágzó közösség biztosításához.

A szlovákiai magyarság bár napjainkban is Szlovákia legnagyobb etnikai-nyelvi kisebbsége, emellett egy fokozatosan csökkenő méretű, teret vesztő csoport. Szlovákiában ma a becslések szerint mintegy 510 ezer főnyi magyar kötődésű személy élhet (a hivatalos adatok szerint 458 ezer), a magyart anyanyelvi szinten beszélők aránya ennél magasabb, a hivatalos adatok szerint 508 ezer fő. A 2011-et megelőző évtizedben a szlovákiai magyar közösség mérete nagyot csökkent, a hivatalos számok alapján mintegy 60 ezer fővel (12%), de az optimista becslések szerint is legalább 30 ezerrel (6%). Az egyetlen növekvő létszámú magyar kötődésű csoportot a magyar romák jelentik, akik ma a szlovákiai magyar közösség mintegy 12%-át tehetik ki – de a magyar nyelv visszahúzódása őket is fokozatos nyelvcserére motiválja.

Ez a dokumentum arra próbál választ adni, hogyan lehetséges a negatív tendenciák lelassítása, esetenként leállítása és megfordítása, és hogy hogyan építhető fel egy fenntartható, értéket képviselő szlovákiai magyar közösség struktúrája. Célunk egy olyan stratégiai anyag bemutatása, amely esélyt ad a szlovákiai magyar kultúra és a magyar nyelv közegszerű fennmaradására Szlovákiában, és amely képes fenntartani a szükséges embertömeget egy stabil és virágzó közösség biztosításához. Az általunk javasolt célok eléréséhez és intézkedések foganatosításához közösségi szintű erőfeszítésre lesz szükség. Éppen ezért arra invitáljuk a politikai tér további szereplőit, civileket és pártokhoz kötődőeket egyaránt, hogy keressék meg ebben a dokumentumban azokat az elemeket, amelyek megvalósításában közösen vehetünk részt.

Dokumenty na stiahnutie: 
CsatolmányMéret
PDF icon pv_nemzetpolitika.pdf73.38 KB
Zdielať: