A Föld Napja ismét megmozgatta az embereket

Az április 22-i Föld Napja alkalmából immár ötödször lett megszervezve a "Tisztítsuk meg a Csallóközt" tavaszi nagytakarítást, melyet még Nagy József EP képviselő, volt környezetvédelmi miniszter indított útjára Tisztítsuk meg Szlovákiát néven. A csallóközi falvak és a Híd helyi klubjai kesztyűket és szemeteszsákokat igényelhettek, amelyeket a királyfiakarcsai Gulázsi Magánvállalat biztosított.

Az idén ismét sokan bekapcsolódtak a Föld Napja alkalmából meghirdetett takarítási és lomtalanítási akciókba a dunaszerdahelyi járásban. Számos falu és iskola élt ismét ezzel a lehetőséggel, amely három részből állt: takarítás, lomtalanítás és papírgyűjtés, de nem utolsósorban faültetés, melyet szintén 5 éve kezdtük és az idén is hagyományszerűen folytattuk.

A legtöbb helyen az áprilisi hónapot használták ki a természet kitisztítására, ahogy az időjárás is engedte, de már a márciusi hónapban is több helyen tisztították a falvakat.

40 dunaszerdahelyi járásbeli településen kb. 40 tonna szemét gyűlt össze, 1000 résztvevő segítségével, valamint eddig 50 tonna papírt gyűjtöttek össze 20 iskolában. A papírgyűjtés még folyamatban van.

1000 pár kesztyűt és 3000 zsákot juttattak a szervezők a helyszínekre.

A részvételből és a szemét mennyiségéből is látszik, hogy érdemes továbbra is bekapcsolódni a természet tisztításába, ugyanis évről-évre több résztvevő van, és kevesebb szeméthalmozódik fel. A környezettudatos szemléletformálás fontosságát ilyen módon is elérhetjük.

A takarítási és lomtalanítási akciókba sok helyen bekapcsolódtak a vadász- és halászszervezetek is.

A megnyitó Dercsikán volt március 21-én, ahol részt vett Érsek Árpád és Csicsai Gábor. Nagy József pedig április 11-én látogatott el Vásárútra, Padányba, Dunatőkésre és Várkonyba.

 

Galéria: 
Baka
Csallóközcsütörtök
Megosztás: 
Címkék: